Австралійські єпископи на «Неділю аборигенів»: глибока духовність – протидія самогубствам
  • Нед, 14/07/2019 - 17:35
В душпастирському листі з нагоди «Неділі аборигенів», члени Єпископської Конференції Австралії вказують на необхідність самовизначення корінних народів та захисту молоді.

«Ми всі маємо спільну людську природу, незважаючи на наше етнічне походження. Всі ми маємо однакові фундаментальні потреби. До них належить бажання бути членами спільноти, бути щасливими, реалізовувати свої можливості, перебувати в безпеці та відчувати пошану», – цими словами розпочинається лист Єпископської Конференції Австралії, опублікований з нагоди «Неділі аборигенів», що відзначається 14 липня.

Наслідки швидких змін у суспільстві

Посилаючись на статистичні дані, які вказують на велику кількість самогубств серед корінних мешканців Австралії, ієрархи зазначають, що до самогубства їх спонукає бажання втекти від страждання, спричиненого втратою власної землі, переселенням та різного роду насиллям. Швидкі зміни, що відбуваються у всьому світі, за їхніми словами, мають найбільший вплив на аборигенів, які зіштовхується також з практичними викликами.

Духовна пожива, якої всі потребують        

В душпастирському листі австралійських єпископів наголошується, що всі ми потребуємо духовної поживи. Все австралійське суспільство замислюється над тим, де черпати цю духовну поживу. Це питання турбує також автохтонних жителів.

“ Як католики, – читаємо в листі, – ми знаємо, що наші серця неспокійні, допоки не спочинуть в Бозі. Наша християнська віра дає нам силу й добрі спонуки для життя ”

Цінувати духовність аборигенів

Єпископи наголошують також на «великій історії глибокої духовності» аборигенів Австралії, пригадуючи слова святого Івана Павла ІІ, який стверджував, що Католицькій Церкві бракуватиме повноти вираження, якщо воно не включатиме духовності аборигенів. «Ми повинні прямувати поруч з нашими аборигенами та народами островів Торресової протоки на їхньому шляху поглиблення духовного життя», – наголошують австралійські ієрархи.

Принцип самоствердження в супроводі

Повертаючись до проблеми самогубств серед аборигенів, а особливо – серед їхньої молоді, члени Єпископська Конференція Австралії вказують на необхідність допомагати їм, дотримуючись принципу самовизначення:

“ Ми можемо супроводжувати їх люблячою підтримкою, уникаючи при цьому спокуси пропонувати швидкі вирішення, нав’язані ззовні ”

Окрім цього, для викорінення самогубств серед автохтонних мешканців, єпископи радять залучати аборигенів до співпраці в організаціях, що займаються підтримкою тубільних народів; брати до уваги добро як групи, так і окремих осіб; не шукати власних інтересів; слід пам’ятати, що однаково необхідними є як запобігання, так і турбота.