Австрія: Єпископат запроваджує санітарний режим
  • Втр, 23/11/2021 - 13:30

У зв’язку із збільшенням кількості захворювань на коронавірус в Австрії, місцева Католицька Церква загострює санітарні приписи по всій країні. Починаючи від 22 листопада, маску із рівнем захисту FFP2 повинні одягати усі учасники публічних богослужінь, як у храмі, так і назовні. Крім того, слід дотримуватись мінімальної дистанції 2 м.

Усі особи, що виконують літургічне служіння, повинні мати доказ 3G (сертифікат про вакцинацію, про те, що перехворіли на коронавірус або негативний результат тесту на COVID-19). Також запроваджено чіткі обмеження щодо співу і музики. Такі обмеження вже діють в єпархіях Лінц і Зальцбург.

Від 22 листопада вимога носити маску FFP2 стосуватиметься також учасників одноразових релігійних урочистостей, як Хрещення, Перше св. Причастя, Миропомазання і Шлюб. «В інтересах осіб, що братимуть участь в урочистостях, слід зараз по мірі можливостей відкласти їх проведення в часі»,- зазначив глава Літургічної комісії єпископату Австрії, додаючи, що якщо ці урочистості таки відбуватимуться, то із дотриманням обов’язкових приписів та під контролем уповноваженої особи.

Значні обмеження стосуватимуться і співу під час богослужінь – заборонено спів хору, натомість зможе співати максимально четверо осіб. Те ж стосується музики – можуть грати до чотирьох інструменталістів і орган. Співаки повинні представити доказ низького епідеміологічного ризику (докази 2G – вакциновані, перехворілі), а також дотримуватись дистанції 2 м. На час співу не обов’язково одягати маску.

Єпископи наголосили, що «для того, щоб не виключати нікого з участі у відкритих богослужіннях, участь у них надалі є можливою без надання доказів низького епідеміологічного ризику». Однак, дотримання вище вказаних приписів є обов’язковим. Обов’язок одягати маску не стосується дітей віком до 6 років та осіб, які мають підтвердження від лікаря, що з причин здоров’я вони не можуть носити навіть популярну сьогодні маску для захисту носа і рота. Такі маски, замість FFP-2, можуть одягати вагітні жінки та діти, віком 6-14 років. Від обов’язку одягати маску під час богослужіння звільняється літургічна служба вівтаря (священник, лектори), однак із дотриманням більшої дистанції.

Літургічна служба, особливо міністранти, має бути обмеженою до «найбільш потрібних». Від 13 листопада вони повинні представити доказ 3G.

Крім того, заборонено подавати один одному руку на знак миру. Пожертви можна складати лише при вході/виході з храму.