BBC спростовує "чорні легенди"
  • Пон, 12/08/2013 - 15:30

Документальний фільм BBC спростовує історичні факти про іспанську інквізицію, які широко поширені сьогодні як «чорні легенди».

Іспанська інквізиція зараз, навіть серед католиків, сприймається так, ніби їй належать найстрашніші злочини церковної історії. Документальний фільм британського телебачення BBC, який вийшов кілька років тому, встановив історичні факти, розвінчав перебільшення і брехню, широко поширений сьогодні як "чорна легенда".

Блогер Джон Соренсен зібрав основні моменти 45-хвилинного документального фільму :

- «Чорна легенда» почалася в 16 столітті, як антиіспанська пропаганда. Вона завдячувала своїм успіхом одночасній появі друкованої преси. Інквізиція була головною темою легенди.

- Інквізитори не були фанатичними священиками, як їх часто зображують. Насправді, багато хто з них взагалі не були священиками, а юристами, які пройшли навчання в іспанських юридичних школах.

- В іспанській інквізиції тортури використовувалися рідко. Суди інших європейських країн застосовували тортури частіше, ніж іспанська інквізиція.

- Документи спростовують історію про жорстокі тортури і жахливі умови в'язниці. Інквізиція мала найкращу в'язницю в Іспанії.

- Ув'язнені світської правової системи спеціально викрикували богохульства, щоб бути переданими до в'язниці інквізиції, і, таким чином, щоб уникнути зловживань у світських в'язницях.

- Переслідування відьом було явищем, яке тоді охоплювало всю Європу. Світські суди в цьому питанні не виявляли милості. Багато обвинувачених закінчили життя на багатті. Інквізиція, однак, не звинувачувала в чаклунстві. Ніхто не міг бути засуджений або спалений інквізицією за чаклунство.

- У сільській місцевості, інквізиція практично була безсила.

- Протягом 16-го століття іспанською інквізицією було страчено близько 50 осіб. "Чорна легенда" стверджує, що були сотні тисяч страт.

- У всій Європі  інквізицією були страчені, протягом 350 років свого існування, від 3000 до 5000 чоловік. Максимум чотирнадцять осіб на рік по всьому континенту

За матеріалами kath.net