Бельгія хоче криміналізувати pro-life
  • Пон, 02/03/2020 - 12:18

У Бельгії знову тривають дебати щодо зміни закону про аборти. Нова пропозиція, однак, має на меті не лише цілковиту депеналізацію абортів. Водночас пропонується покарання для кожного, хто «будь-яким способом» спробує відмовити жінку від вбивства її ненародженої дитини. Франція вже пішла цим шляхом, запровадивши також покарання за публікацію в Інтернеті інформації, яка може перешкодити жінкам зробити аборт. На практиці це означає, що за захист життя можна потрапити до в'язниці.

Законопроект, який обговорюють у Бельгії, має запровадити злочин «перешкоджання аборту» та пропонує аборт за бажанням до 18 тижня вагітності. Він також скорочує час обов'язкової рефлексії від шести днів до лише 48 годин, запроваджуючи високі штрафи за перешкоджання жінкам потрапити до абортивних клінік.

Запропоновані зміни викликають велике занепокоєння для pro-life середовищ, оскільки термін «будь-яким способом» чітко не визначений. Як приклад цього «способу» законодавці наводять: «розповсюдження при вході в абортивні клініки листівок, що містять перебільшену інформацію, що не відповідає реальності абортів». Однак чітко не зазначено, що в їхньому розумінні ховається за твердженням «відповідає реальності абортів» і хто буде це вирішувати. Кримінальні санкції також застосовуватимуться до лікарів, що користуються спротивом совісті, якщо вони відмовляться вказувати лікаря чи диспансерний центр з питань переривання вагітності. Європейський інститут біоетики висловив стурбованість невідповідністю запропонованих змін та звернувся до бельгійських законодавців з проханням роз'яснити правила, за  порушення яких можуть судити відповідно до злочину перешкоджання аборту.

Новий закон на практиці перешкоджатиме будь-якому інформуванню жінок про альтернативні шляхи щодо аборту. Карали б навіть за pro-life інформацію в Інтернеті. На думку бельгійських законодавців, це може «дезінформувати» щодо переривання вагітності та водночас стигматизувати жінок, які, шукаючи інформацію про аборти, знаходитимуть pro-life інформацію, і таким чином будуть представлені в негативному світлі. Якщо новий закон набуде чинності, то суттєво обмежить свободу слова противників абортів.