Бельгія: єпископи і релігійні лідери об'єдналися проти легалізації евтаназії неповнолітніх
  • Пон, 11/11/2013 - 17:51

«Евтаназія найслабших є безсердечним вчинком і руйнує основи нашого суспільства». Про це йдеться у  спільній заяві лідерів бельгійських католиків, православних і протестантів, а також мусульман та юдеїв, які виступили з протестом проти спірного законопроекту, що дозволяє розширити застосування евтаназії, вже узаконеної в Бельгії, на неповнолітніх і психічно хворих людей. В даний час законопроект обговорюється в сенаті і є предметом жвавої дискусії в країні.

«У той час як у парламенті готується обговорення можливого розширення закону від 2002 року про декриміналізацію евтаназії, ми хочемо знову підняти наш голос у цьому спорі, який стосується всього суспільства. Ми бажаємо нагадати про нашу позицію як громадян, що грунтуються на філософських постулатах, і як віруючих, що успадкували свої власні традиції», - йдеться в заяві, яка рішуче засуджує «обурливе спрощення настільки серйозного факту».

Страждання торкається всіх людей, - заявляють релігійні лідери, - однак надавати неповнолітньому право вирішувати про власну смерть означає маніпулювати його здатністю до роздумування і, отже, його свободою. Подібним чином, пропозиція розширити застосування евтаназії на психічно хворих людей є запереченням їх гідності, а також врученням їхньої долі тим, хто приймає подібне рішення.

«Замість того щоб підтримати страждаючу людину, об'єднуючи сили всіх оточуючих людей, існує небезпека роз'єднати ці зусилля, а значить - ізолювати людину, внушити їй почуття провини і засудити до смерті». «Евтаназія найслабших, - йдеться в заяві, - в корені суперечить їх статусу людських істот».Тому слід відмовитися від того, що підриває самі основи суспільства. Серед релігійних лідерів, які підписали заяву, - президент Бельгійської єпископської конференції архиєпископ Мехелена-Брюсселя монс.Андре-Жозеф Леонар.

За матеріалами: http://ru.radiovaticana.va/