Бенедикт ХVІ – Папа, який стояв на боці мігрантів
  • Втр, 05/03/2013 - 10:36

«Той, хто залишає свою землю, робить це тому, що сподівається кращого майбутнього, але робить це також і тому, що ввіряється Богові, Який керує кроками людини, як це було з Авраамом. Таким чином, мігранти є носіями віри та надії у світі». Це слова Бенедикта ХVІ, виголошені 13 січня під час недільної зустрічі з вірними, зібраними на молитву «Ангел Господній» на площі святого Петра у Ватикані. А ще раніше, під час проповіді у навечір’я Різдва за григоріянським календарем, Папа наголосив на ставленні до біженців, мігрантів, переселенців, не забуваючи, що й сам Ісус був скитальцем.

Протягом свого недовгого понтифікату Бенедикт ХVІ часто звертався до питання міграції, закликаючи католиків до великодушності й пошани прав та гідності тих, хто залишає батьківщину, втікаючи від війни, переслідування, злиднів, або й також шукаючи кращого життя. З такими словами він звертався і з приводу надзвичайних ситуацій, і у щорічних зверненнях з нагоди Всесвітніх днів мігрантів та біженців.

Святіший Отець неодноразово наголошував, що право на еміграцію належить до основних людських прав і кожна людина має право оселятись там, де вважає найвідповіднішим для здійснення своїх здібностей, прагнень та планів. Кожна держава має право регулювати міграційні потоки відповідно до вимог загального добра та безпеки, але завжди необхідно забезпечувати пошану до гідності кожної людської особи.

Промовляючи до молоді, що належить до мирянської організації «Італійська Католицька Акція», Папа звернувся до них із закликом бути щедрими, солідарними й гостинними, не забуваючи при цьому передавати красу віри. «Багато чоловіків, жінок, молодих людей прибувають до інших країн, з якими ознайомлені тільки поверховно, засліплені оманливими уявленнями, і потрібно допомогти їм не втратити надію та людську гідність. Їм потрібно хліба, роботи, свободи, справедливості, миру, їм потрібно відчути, що признані їхні невідхильні права Божих дітей».

Бенедикт ХVІ з особливою уважністю ставився також ідо проблеми негативних наслідків міграції на сім’ю, закликаючи подбати про відповідні законодавства, які б сприяли єдності сімей. Кілька років тому, звертаючись до послів, акредитованих при Ватикані, він наголосив на потребі полегшення возз’єднання сімей мігрантів.

Святіший Отець завжди закликав вбачати в мігрантах обличчя Ісуса Христа. «Ісус, – сказав він під час однієї Апостольської подорожі до Африки, – має обличчя тих, що голодують і спрагнені, чужинців, хворих чи в’язнів, всіх людей, які страждають, або відкинені за борт життя. Ми повинні ставитись до них так, як би ми ставились до самого Ісуса Христа».

І як ще раз не пригадати слова Бенедикта ХVІ: «Також і Ісусові батьки мусіли залишити власну землю і шукати пристановища в Єгипті, що врятувати життя Дитяткові. Месія, Божий Син також був скитальцем і біженцем».

Джерело: Радіо Ватикан

laquo;Також і Ісусові батьки мусіли залишити власну землю і шукати пристановища в Єгипті, що врятувати життя Дитяткові. Месія, Божий Син також був скитальцем і біженцем