Бенедикт XVI пояснює, чому не взяв ім'я Івана Павла ІІІ
  • Чтв, 07/05/2020 - 12:40

“Я не міг бути Іваном Павлом ІІІ. Я був іншою постаттю, в мене був інший стиль, інший вид харизми”, – сказав Бенедикт XVI про те, чому він не вибрав це ім'я після свого попередника, св. Івана Павла ІІ.

4 травня у Німеччині опубліковано нову монументальну біографію Бенедикта XVI пера німецького журналіста і багаторічного співпрацівника Йозефа Ратцінґера, Петера Зеєвальда. 

Багато інформації подав сам Бенедикт. Зеєвальд, зокрема, запитував його про спогади з конклава у 2005 році, на якому його вибрали наступником св. Петра.

Бенедикт сказав, що він усвідомлював, що голосування відбувається так, що це він стане папою. “Звісно, я це помітив. Однак я свідомо не хотів нічого робити ні в цьому напрямку, ні проти цього”, – згадував він.

Проте папа-емерит також визнав, що весь час думав про те, чи не відмовитися приймати вибір кардиналів. Але в глибині серця він знав, що не повинен говорити “ні”.
Коли його запитали про вибір імені, він сказав, що визначився з іменем “Бенедикт” вже під час конклаву.

“Уже з першого дня було видно, що все може спрямуватися в мій бік. Я справді мав надію, що буде по-іншому. Проте мені спало на думку, що слушним буде згадати Бенедикта XV, а через нього і самого святого Бенедикта”, – сказав він.

Коли Зеєвальд допитувався, чому він не хотів узяти ім'я Іван Павло ІІІ, той відповів: “Я вважав, що це було б неправильно, це була б планка, якої я не міг би сягнути. Я не міг бути Іваном Павлом ІІІ. Я був іншою постаттю, з іншим стилем, в мене був інший вид харизми”.