Бенедикт XVI: Святий Стефан як приклад для здійснювача нової євангелізації
  • Срд, 26/12/2012 - 17:57

Церква латинського обряду 26 грудня спогадує пам’ять святого первомученика Стефана. Це також другий день різдвяних свят, тож численні римляни та паломниці зібралися опівдні, у середу, 26 грудня 2012 р., на площі Святого Петра у Ватикані, щоб разом з Папою Бенедиктом XVI проказати молитву «Ангел Господній». Очевидно, саме постаті святого Стефана, якого Діяння Апостолів описуються, як «мужа повного благодаті та Святого Духа», Святіший Отець присвятив своє повчання, виголошене з цієї нагоди.

 

Папа зазначив, що в цьому святому бачимо здійснення слів Ісуса про те, що вірні, покликані свідчити в тяжких та небезпечних обставинах, не будуть залишені, а через них промовлятиме Святий Дух. «Диякон Стефан, у дійсності, діяв, промовляв та помер натхнений Святим Духом, свідчачи Христову любов аж через найбільшу жертву. Перший мученик у своїх стражданнях описаний, як досконале наслідування Христа», – розповів Бенедикт XVI, пояснюючи, що перед самою смертю, віддаючи свого духа Богові, він повторив молитву Ісуса на хресті: «Господи, не порахуй їм цього за гріх», – та простив своїх катів.

 

«В день спомину святого Стефана, також і ми покликані зосередити свій погляд на Божому Синові, Якого у радісній атмосфері Різдва споглядаємо у таїнстві Втілення», – зазначив Святіший Отець, додаючи, що через Хрищення та Миропомазання, завдяки прецінному дарові віри, підтримуваному Святими Таїнствами, «Ісус Христос притягнув нас до Себе, та хоче далі, діянням Святого Духа, здійснювати у нас Своє діло спасіння». А дозволити Христові, за прикладом святого Стефана, притягнути нас до Себе, означає «відкрити своє життя на світло, яке його взиває, скеровує та провадить дорогою добра».

 

Папа також зауважив, що святий Стефан є прикладом для тих, хто хоче служити справі нової євангелізації, адже показує нам, що «новизна звіщення» не полягає, в першу чергу, у застосуванні оригінальних методів та технік, які, звісно, можуть принести користь, але в тому, «щоб бути сповненими Святим Духом та дозволити, щоб Він нас провадив». «Новизна звіщення перебуває в глибині занурення в Христове таїнство, в прийнятті Його слова та Його присутності в Пресвятій Євхаристії, так щоб Він сам, живий Ісус, міг промовляти та діяти через свого посланця. По-суті, – сказав Бенедикт XVI, – євангелізатор стає здатним ефективно нести Христа іншим тоді, коли живе Христом, коли новизна Євангелія проявляється в його особистому житті. Молімося до Пречистої Діви Марії за те, щоб Церква у цьому Році віри могла побачити зростання кількості чоловіків та жінок, які, подібно як святий Стефан, вмітимуть давати відважне та переконливе свідчення Ісуса Христа».

 

Джерело: Радіо Ватикан