Бенедикт XVI закликав поважати гідність кожного спортсмена
  • Птн, 28/09/2012 - 00:00

Визнавати і поважати гідність людини, кожного спортсмена: з таким закликом звернувся Папа до учасників ХХХІІ Конгресу Федерації спортивної медицини, з якими зустрівся в Кастель Гандольфо 27 вересня.

 

«Успіх, бажання медалей і винагород часом стають пріоритетом і єдиною метою для тих, хто працює в спортивній сфері». Папа пояснив, що іноді, щоб «перемогти будь-якою ціною» порушується справжній дух змагань. Він підкреслив, що для цих цілей використовують засоби, доступні завдяки сучасній медицині. Святіший Отець зазначив, що експерти зі спортивної медицини ліпше за інших знають, що кожен спортсмен, більше ніж просто учасник змагань. Усередині кожного атлета є особистість, яка «покликана до морального і духовного вдосконалення перед фізичною продуктивністю», – зазначив Папа.

 

Бенедикт XIV закликав експертів зі спортивної медицини не бути тільки «агентами» фізичного здоров'я і відмінної атлетичної форми, але морального, духовного і культурного оновлення. Папа процитував св. Павла, який у Посланні до Коринтян писав про близький взаємозв'язок між фізичними тренуваннями і самоконтролем, що веде до духовного життя. Папа нагадав, «про красу, таємницю і потенціал кожної людини», незалежно від того, чи є вона спортсменом, чи ні.

 

Святіший Отець зазначив, що вперше Конгрес спортивної медицини відбувається в італійській столиці, і в ньому беруть участь представники 117 країн з різних континентів. Папа підкреслив позитивну здатність спорту «об'єднувати людей і народи», яка особливо виявилася під час Олімпіади і Параолімпіади.

 

За матеріалами be.radiovaticana.va