«Берегти кордони свого серця – зобов’язання чесного прикордонника», – владика Михаїл (Колтун)
  • Срд, 28/02/2018 - 18:44

Цими днями триває навчально-методичний збір із військовими священиками (капеланами) та офіцерами з питань військового духовенства Державної прикордонної служби країни. Участь у зібранні беруть владика Михаїл (Колтун), керівник Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ, та о. Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту, та військові капелани – працівники Держприкордонної служби.

Світлини. 

Навчально-методичний збір відбуватиметься від 27 лютого до 1 березня 2018 року в Головному центрі підготовки особового складу Державної прикордонної служби України ім. генерал-майора Ігоря Момота, що в Оршанці на Черкащині.

Метою зборів є ознайомлення з вимогами керівництва Держприкордонслужби щодо діяльності служби військового духовенства (капеланської служби); інформування військових священиків (капеланів) про основи охорони державного кордону; психологічна та медична підготовка; обговорення питань вдосконалення діяльності служби військового духовенства (капеланської служби) Державної прикордонної служби України.

Відкрив перший день зборів начальник Управління соціально-гуманітарного та морально-психологічного  забезпечення полковник О. Примаченко.  А після спільної міжконфесійної молитви  перед присутніми виступили керівники стурктур військовго духовенства.

 «Можна захищати кордони держави і бути вправним в цьому, але треба переходити  і до внутрішнього переосмислення цього», – зауважив владика Михаїл (Колтун). І продовжив: «Наші кордони починаються із серця, з Божої заповіді, яку Господь окреслює: тримати священні кордони душі, не допускати до свого серця зла. Це зобов’язання є не тільки для священика, але й для кожного чесного прикордонника: берегти кордони свого серця, любити Бога, любити ближнього, ніякого зла не заподіяти і жити зі страхом Божим».

Навчально-методичний збір триватиме три дні. У програмі заходів передбачено лекції, круглі столи, бесіди про порядок взаємодії та організацію діяльності військового священика в Держприкордонній службі, про особливості міжконфесійного капеланства та ролі військового священика у війську. Також капеланів ознайомлять із загальними засадами і основами прикордонної служби та проведуть практичні заняття з першої психологічної допомоги в екстремальних  умовах виконання оперативно-службових (бойових) завдань і тактичної медицини.

Додамо, що на сьогодні у Держприкордонній службі працююють 6 капеланів Української Греко-Католицької Церкви.