Бергамо: хворі помирають наодинці, без таїнств
  • Суб, 21/03/2020 - 12:16

«Сьогодні дуже часто повторюється ця красива фраза: все буде добре. Але не можна забувати, що сьогодні анітрохи не добре. Тільки Бог тримає нас у Своїй руці, – каже о. Паскуале Пеццолі. Він є парохом у Бергамо, місті, яке найбільше постраждало від коронавірусу. Там заражені майже 4 тис. осіб. Тільки за один тиждень зафіксували 330 смертей. Бракує місць у лікарнях, особливо в інтенсивній терапії. Отже, організували польову лікарню. Своїх лікарів надали війська. Інфекції також не шкодують медичного персоналу.

Місто не встигає з похоронами. Морги заповнені. Відкрита знову цвинтарна церква щодня заповнена 40 трунами. Як пише газета «Bergamonews», хворі помирають, не попрощавшись, і так само, поспішаючи і майже потай, їх ховають. Як каже о. Пеццолі – це один із найболючіших аспектів цієї катастрофи. Бо навіть священникам не дозволяється уділяти таїнства вмираючим людям.

 «Учора я склав підсумок жертв серед парафіян моєї парафії. 10 осіб загинули впродовж 10 днів. Це занадто багато. У багатьох випадках коронавірус був додатковою причиною смерті. Найбільш болісним у цьому всьому є те, що ми не можемо супроводжувати помираючих, не можемо приходити до них з таїнствами, бо багато людей помирають у лікарнях, а там їх не можна забезпечити, – сказав о. Пеццолі. – Ми також не можемо служити похоронів. Нам дуже бракує цього, бо це означає, що не можна попрощатися з померлими, не можна розділити біль їхніх родичів. Це велике страждання. Дуже сильно мене вразив один випадок сина, який супроводжував помираючу матір, але не маючи змоги привести до неї священника, сам поблагословив її, як рекомендував нам наш єпископ у ці важкі часи. Віруюча людина виявляє, що може бути благословенням для інших, насамперед через молитву, а також, коли це можливо, через конкретну близькість».

Нагадаємо, що Апостольська Пенітенціарія оголосила про дар спеціальних відпустів для вірних, уражених недугою COVID-19, як також для медичних працівників, родичів і всіх тих, які різними способами, також і молитвою, піклуються ними.