“Без вас Церква почувається неповноцінною”, – Апостольський Нунцій до католиків Донеччини та Луганщини
  • Пон, 12/06/2017 - 18:34

“Ми приїхали до вас молитися, оскільки ви не можете приїхати до мене, то я їду до вас. Папа Франциск сказав мені приїхати і обійняти вас, привезти його благословення і сказати, наскільки ви для нас і всієї Церкви є важливими. Тому що та частина Церкви, яка терпить, отримує дуже велику увагу від самого Бога, – звернувся Апостольський Нунцій до вірних під час проповіді. – Ми знаємо про ваше терпіння, наскільки великим є ваше бажання миру і нормального життя. Знаємо, наскільки сильно ви бажаєте, щоби люди тут не були змушені виїжджати, натомість мати нормальні зарплати і пенсії. Так шкода, що ми можемо зробити так мало для вас”.

Луганська парафія пережила подвійне свято в цей день, а особливо діти з парафії: Папський представник уділив таїнство хрещення Лінді Цецилії та Перше Причастя Анастасії.

“Емоцій море! Нунцій сказав, що приїхав молитися з нами, аби ми відчули, що нас не покинули, ми не самі. З нами і за нас моляться мільйони католиків в усьому світі. Його послав до нас Папа, щоби передати, що ми всі важливі для нього”, – не приховуючи зворушення ділиться Ольга, парафіянка з Луганська.

“Для нас це шок! Неймовірні радісні переживання, що ми можемо знову побачити Апостольського Нунція. Це величезна подія і підтримка. Коли здається, що весь світ про нас забув, ми знову отримали нагадування, що Бог не забуває, Вселенська Церква молиться і підтримує, через Святішого Отця Франциска та його Посла”, – розповідають католики Луганщини.

Після Літургій у Донецьку та Луганську були також зустрічі з віруючими, які щиро та відкрито говорили про ситуацію у своїх родинах, в містах, де вони проживають та про всі проблеми, пов’язані з повсякденним життям на непідконтрольній території.

На сьогодні, як розповів єпископ Собіло, і в Луганській, і Донецькій парафіях є люди різного віку: багато людей старшого віку, які нікуди не можуть виїхати, трохи дітей, трохи молоді. Ці люди гуртуються навколо парафії, їх тримає молитва, парафія, Свята Літургія для них – це те, що не дозволяє впадати у відчай.

“Цей візит, окрім іншого, також підтримав на дусі священиків, які не залишають своєї пастви і, незважаючи на складні умови, продовжують пастирське служіння, – розповідає єпископ-помічник Харківсько-Запорізької дієцезії РКЦ владика Ян Собіло. – Греко-католицькі та римо-католицькі священики дружать між собою, допомагають одне одному, труднощі навчили їх триматися вкупі. Серед усіх випробувань вони функціонують разом, як дві легені однієї Церкви, тому їм ще вдається дихати”.

Як розповідає єпископ Собіло, у людей є величезне бажання миру, і єдине питання: коли це все закінчиться?

“Коли ми в’їжджали до Донецька, пішов сильний дощ, так само було на в’їзді до Луганська. Це такий видимий знак благодаті, яку через служіння Архієпископа Клаудіо Гуджеротті Пресвята Трійця, Отець, Син і Дух Святий вилив у ці святкові дні на змучених війною людей.
 
Я знову мав можливість побачити сльози щастя на очах людей, яких благословив Апостольський Нунцій, та почув їх запрошення побачити папського представника якнайскоріше знову.

Люди ревно моляться про закінчення війни, тому наше завдання, всіх християн, незалежно від конфесії, об’єднуватися в молитві. А до всієї України знову маю велике прохання – не забувати про своїх синів та дочок, які знаходяться в тій частині України, яка переживає дуже складні часи”.