Black Lives Matter вважають зображення Архангела Михаїла, що перемагає сатану, расистським, бо воно нагадує смерть Флойда
  • Суб, 27/06/2020 - 02:15

У мережі з’явилася кампанія, яка закликала переробити одну із найважливіших британських відзнак – Орден св. Михаїла та св. Юрія. За словами ініціаторів, сцена Архангела Михаїла, що тримає ногу на голові сатани, нагадує смерть Джорджа Флойда і символізує тріумф білого чоловіка над скутим чорношкірим чоловіком.

Орденами св. Михаїла та св. Юрія традиційно нагороджують послів та дипломатів, а також вищих посадових осіб МЗС, які служать за кордоном. В Інтернеті на сайті change.org з’явилася петиція, щоб змінити відоме зображення. На думку ініціаторів, сцена надто схожа на смерть Джорджа Флойда, який майже дев'ять хвилин лежав з коліном поліціянта на шиї, що врешті-решт призвело до його задушення.

У петиції, ініційованій Трейсі Рів, сказано: «Це дуже образливе зображення, воно також нагадує недавнє вбивство Джорджа Флойда білим поліцейським. Ми, нижчепідписані, закликаємо повністю переробити цю медаль більш відповідним способом та офіційно вибачитися за скоєний злочин».

Особи, які підтримують акцію, зазначають, що на сцені зображений не демон, а чорношкірий чоловік у кайданах, на якому стоїть чітко біла блакитноока постать. «Це буквально те, що сталося з Джорджем Флойдом і що траплялося з чорношкірими особами впродовж століть під виглядом дипломатичних місій: активні, підсвідомі повідомлення, які посилюють завоювання, підкорення та дегуманізацію кольорових людей», – говорить Бумі Томас, британська співачка з  нігерійським корінням.

Ініціатори дій відчитують сцену як символ інституціоналізованого расизму, справжній сенс якого – цілковита домінація білої людини над колонізованими народами. На думку активістів, зміна зображення – це лише початок. «Минуле стосується сучасності і тому символізує все, з чим бореться Black Lives Matter. Це і виклик, і можливість. Завдання визнати цю спадщину, але також можливість її виправити. Позбутися такого зображення легко, але я виступаю за реконструкцію в стилі root-and-branch (дослівно корінь і гілка), тому що більшість установ, створених Британською імперією, досі існують», – переконує Саймон Вуллі, директор та один із засновників «Operation Black Vote».