Блажeнніший Святослав Шевчук оголосить заяву щодо Волинської трагедії разом з Архиєпископом Юзефом Міхаліком
  • Срд, 19/06/2013 - 22:55

Спільну декларацію Католицької Церкви в Польщі та Української Греко-Католицької Церкви з нагоди 70-річчя Волинської трагедії оголосять під час візиту до Польщі Блажeннішого Святослава Шевчука, 26 червня.
 
Одним з ключових моментів візиту Глави Української Греко-Католицької Церкви буде панахида за померлими, убитими на Волині 1943 року, яку відправлять у василіянській церкві Успіння Божої Матері у Варшаві. Участь у ній разом з Блажeннішим Святославом Шевчуком візьмуть три українських греко-католицькі митрополити та польські Архиєпископи Іоан Maртиняк, з Перемисько-Варшавської Архиєпархії УГКЦ, і Юзеф Міхалік, примас Юзеф Ковальчик та кардинал Казімєж Нич, Архиєпископ Мечислав Moкшицький, митрополит Львівський латинського обряду і президент Польщі Броніслав Коморовський. Панахида відбудеться у Варшаві 27 червня о 17-тій год.
 
Потім, у палаці Бельведер Блажeнніший Шевчук зустрінеться з Президентом Польщі.
 
Наступного дня, 28 червня, в приміщенні Польської єпископської конференції у Варшаві буде оголошена спільна заява напередодні відзначення 70-річчя Волинської трагедії, яку підписали Верховний Архиєпископ Святослав Шевчук, від імені Української Греко-Католицької Церкви та Архиєпископ Юзеф Міхалік від Католицької Церкви в Польщі. Цей документ буде ще одним елементом польсько-українського примирення, над яким вже 25 років трудиться Католицька Церква в Польщі та Греко-Католицька Церква в Україні.
 
Там же Блажeнніший Шевчук зустрінеться з представниками Конференції польського єпископату у справах  контактів з представниками УГКЦ. Опівдні передбачена молитва в каплиці секретаріату та прес-конференція. У другій половині дня Блажeнніший Святослав Шевчук також зустрінеться з кардиналом Казімежем Ничем, Митрополитом Варшави, Евою Копач, спікером Сейму, та Богданом Борусевичем, спікером сенату.
 
Архиєпископ Святослав Шевчук прибуває до Польщі 26 червня по обіді, найперше він зустрінеться з Архиєпископом Іоаном Мартиняком, митрополитом УГКЦ Перемисько-Варшавським.
.
27 червня о. 11. 00 Святослав Шевчук зустрінеться з Архиєпископом Станіславом Будзіком,  потім помолиться біля пам'ятника Боротьби і Мучеництва у Майданеку. Запалить свічку біля обеліска зі словами бл. Омеляна Koвча, покровителя греко-католицького духовенства. Також прибуде до катедрального собор у Любліні. А потім поїде до столиці.
 
З Варшави Святослав Шевчук поїде 28 червня. Останній день свого візиту 29 червня Глава УГКЦ проведе в Гурово Ілавецькому, де вранці зустрінеться з духовенством і парафіяльними радами Перемисько-Варшавської Архиєпархії. Після зустрічі відслужить Літургію з нагоди святкування 1025-річчя Хрещення Київської Русі, серед гостей буде присутній Апостольський нунцій в Польщі Архиєпископ Челестіно Мільйоре.
 
Під час візиту до Польщі Главу УГКЦ будуть супроводжувати три українські митрополити: Архиєпископ Ігор Возьняк, митрополит Львівський, Архиєпископ Володимир Війтишин, митрополит Івано-Франківський та Архиєпископ Василь Семенюк, митрополит Тернопільсько-Зборівський, а також Архиєпископ Іоан Maртиняк, митрополит Перемисько-Варшавський.
За матеріалами info.wiara.pl