Блаженніший Святослав: Сьогодні Господь входить у положення тої людини, яка шукає спасення і прощення своїх гріхів
  • Суб, 19/01/2013 - 00:00

Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук, 19 січня, на Богоявлення Господнє очолив Божественну Літургію у Патріаршому Соборі Воскресіння Христового, що на лівому березі в Києві. Взяли участь у Святій Літургії кількасот людей з різних кутків України.

 

Блаженніший Святослав під час проповіді подякував вірним, що вони так численно прибули, аби сьогодні разом з ним святкувати свято Богоявління. «Дякую вам, що ви сьогодні тут – на берегах українського Йордану – Дніпра, щоб тут пережити це таїнство любові до всіх нас», – сказав Блаженніший Святослав.

 

Проповідник побажав усім вірним, щоб «Господь проник в усі найпотаємніші закутки нашого з Вами життя». «Щоб ця йорданська вода, якою ми окроплюємо всю Вселенну, обновила нас і зробила нас і нашу батьківщину новою во Христі Ісусі», – промовив Глава Церкви.

 

«Євангелист Матей описує дуже просто, але дуже глибоко об’явлення Бога над водами Йордану. …Якщо ми глибше поглянемо в книги Святого Письма, то побачимо, що в той час над Йорданом збиралося дуже багато тих людей, яких тогочасне суспільство вважало приреченими, відкинутими, людей, які самі відчували свою грішність, свою немічність: митарі, фарисеї… Вони приходили на Йордан, тому що двері до храму їм були закриті. Вони сповнені всякого гріха і всякої нечистоти вважалися дном тогочасного суспільства. І на таке дно на Йордані приходить Христос. Більше того, Він стає поруч тих людей і хоче здійснити той самий жест, що роблять вони. Вони шукають виходу з того дна, вони шукають Божого прощення. Те хрещення, яким хрестив Йоан тих людей було хрещення на покаяння. Людина тягнулася до Бога, проте усвідомлювала наче свою обмеженість і приреченість на тому дні. На те дно суспільства і людського розпачу сьогодні сходить Христос. На дно Йордану Він сьогодні занурюється і Він показує себе, як один з тих людей, що там збираються», – розповідає Глава Церкви.

 

Коли Ісус приходить до Йоана, - продовжує проповідник, - Йоан, який бачить тисячі грішників і серед них одного Святого, страхається, дивується і каже: «Я потребую в Тебе хреститися, а Ти приходиш до мене». Дуже часто, коли ми хочемо, щоб хтось нас зрозумів, кажемо: стань на моє місце…

 

«Сьогодні це робить Христос. Він стає на моє і ваше місце. Входить у положення тої людини, яка шукає спасення і прощення своїх гріхів», – наголошує Блаженніший Святослав.

 

Після Літургії вірні на чолі із Главою УГКЦ вийшли «на український Йордан», де освятили воду.

 

«Сьогодні я бажаю кожному з Вас, щоб Ви над водами українського Йордану почули слова Отця Небесного, звернені до кожного з Вас: Ти є мій син, моя доня улюблені, моє уподобання», – на завершення промовив Предстоятель Церкви.

 

Департамент інформації УГКЦ