Блаженніший Любомир: «Я попросив Синод Єпископів розглянути використання в душпастирстві незрячих шрифту Брайля»
  • Срд, 08/06/2016 - 10:55

Цими днями в Марійському духовному центрі в Зарваниці відбувається Синод Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ. Одним із питань, що розглядаються на Синоді, є питання використання в душпастирстві незрячих шрифту Брайля.

Про це повідомив Блаженніший Любомир, Архиєпископ-емерит УГКЦ, в ефірі «Живе радіо. Воскресіння» 7 червня.

Блаженніший Любомир розповів, що до нього звернулися люди з пропозицією, аби уможливити для незрячих провадити повноцінне духовне життя. «Я подав таке прохання на розгляд єпископів Синоду нашої Церкви і заохотив їх взяти це до уваги. Адже це вкрай потрібно нашим військовим і дітям. За допомогою цього незрячі люди зможуть повернутися до активного духовного життя. Загалом, це відкриє їм дорогу до нормального життя», - додав архиєрей.

Департамент інформації УГКЦ

Довідка

Шрифт Брайля — рельєфно-крапковий шрифт для написання і читання сліпими, розроблений французом Луїсом Брайлем. В основі шрифту лежить комбінація шести крапок. Брайль використав порядок букв латинського алфавіту. Для позначення перших букв алфавіту використовують верхні й середні крапки шести крапок. Для позначення наступних букв додається нижня крапка ліворуч, потім ліворуч і праворуч, потім праворуч. Цими ж знаками позначаються і букви українського алфавіту з додаванням спеціальних знаків. Різні комбінації шести крапок дають можливість позначати також цифри, розділові знаки, математичні, хімічні й нотні знаки.