Блаженніший Святослав: «Будьмо світлими очима і руками Бога для тих, хто постраждав і потребує допомоги»
  • Пон, 29/06/2020 - 12:56

Серед сьогоднішньої біди в Західній Україні чуємо обнадійливі Христові слова: «Не турбуйтеся про те, що будете їсти, що пити і в що зодягнетеся». Пам’ятайте, що Господь шукає співпрацівників і саме через християн опікується постраждалими людьми. Бог шукає світлих рук. Він шукає людей зі світлим оком, які здатні бачити людську потребу, які здатні давати, а не брати. На цьому наголосив Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, під час своєї проповіді у третю неділю по Зісланні Святого Духа.

На початку своєї проповіді Глава Церкви наголосив, що у книзі Святого Писання ми часто чуємо про Бога як про світло.

З історії створення світу, каже Предстоятель УГКЦ, бачимо, як світло Боже починає творити. «Цим Божим світлом є не оптичний феномен, а саме життєдайна сила, яка виходить з Бога як джерела життя і оживляє все довкола. Таким чином сила Божа дає життя кожному створінню», — сказав він.

Проповідник пояснив, що Господь Бог під час створення людини дав їй повноту життя. Проте після гріхопадіння все тіло людини померкло і стало темним. На його переконання, є два знаки, в яких залишилося Боже світло: очі і руки.

«Через очі людина виявляє, що носить у собі образ невидимого Бога, який є світлом. Також руки цієї людини повинні чинити діла світла. Щоразу як людина Божими очима дивиться на світ, а її руки чинять добро, Боже світло виходить із неї», — переконаний проповідник.

«Око людини, яка перестає служити Богові, а починає служити мамоні, починає гаснути. Відтак вона стає злодієм життя через те, що руйнує довколишнє середовище. Саме тому каже Христос: "Не можете служити Богові й мамоні"», — додав він.

Глава Церкви переконаний, що слова з Євангеліє про те, що не треба турбуватися про їжу, пиття і одяг, може зрозуміти лише той, хто справді поєднаний з Богом. За його словами, сьогоднішнє Євангеліє є доброю новиною, яка сповіщає, що Бог опікується людиною і животворить її незалежно від того, чи людина щось знає про Бога. Людина зі світлим оком освічує все довкола.

Блаженніший Святослав звернув особливу увагу на те, що ми сьогодні слухаємо це Євангельське слово в контексті страшної повені, яка стала найбільш руйнівною за останні роки. Ми розуміємо, каже Глава Церкви, що це руйнування є причиною лихого ока людини, яка по-хижацьки ставиться до навколишнього світу. І цим самим стає великою темрявою для нього.

«Серед сьогоднішньої біди чуємо обнадійливі Христові слова: "Не турбуйтеся, що будете їсти, що пити і в що зодягнетеся". Ці три питання тепер нас найбільше хвилюють. Особливо вони хвилюють тих, хто постраждав від повені. Найбільшою проблемою для цих людей є відсутність питної води. Саме тому державні і соціальні церковні служби насамперед доставляють людям воду, як необхідну річ для життя. У наших парафіях ми проводимо збірку для постраждалих від цього лиха», — додав Отець і Глава УГКЦ.

«Нехай нашою відповіддю на Боже Слово стане пошук справедливості Небесного Царства. Це означає, що я шукатиму добра для мого ближнього. Молімося за тих, хто постраждав. Будьмо світлими очима і руками Бога для тих, хто потребує допомоги, Щоб вони пам'ятали, що через наше християнське свідчення Господь Бог дбає про своїх дітей», — закликав Блаженніший Святослав.