Блаженніший Святослав: “Церква є де-факто чи не єдиною інституцією, яка чисто і неупереджено повинна захищати істинну демократію”
  • Птн, 11/01/2019 - 10:23

Наступні президентські та парламентські вибори — це іспит на демократичну зрілість виборців. Однак і Церква повинна бути сильною та мудрою, аби нею не скористалися політичні гравці. Адже від цих чинників залежить якість нашого вибору.

На цьому наголосив Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав в ексклюзивному інтерв’ю для “Главкома” щодо прогнозів на президентські та парламентські вибори, а також про здобуття Православної Церкви України автокефалії.

“Вибори (які відбудуться у 2019 році, — ред.) будуть не лише тестом на зрілість наших політиків і кандидатів, а й непростим іспитом на демократичну зрілість самих виборців. Тому що від якості здійсненого вибору нашим суспільством залежить також і якість обраних нами політиків”, — зазначив Предстоятель.

А згодом додав: “Сьогодні Церква є де-факто чи не єдиною інституцією, яка чисто і неупереджено повинна захищати істинну демократію. Україна як демократична держава тільки відбувається, тільки переживає процес свого становлення. Насправді лише після 2014 року почався процес формування справжньої української суверенності. І це все — заслуга нашого громадянського суспільства”.

За його словами, тепер існують й інші виклики в Україні — це тест на зрілість церковного буття.

“Ми бачили певне втручання державної влади, зокрема Президента, в питання визнання автокефалії українського Православ’я. Наскільки таке втручання є легітимним? На це питання має дати відповідь сама Православна Церква. Бо в тексті Томосу про автокефалію Патріарх Варфоломій згадує про те, що президенти, представники Української Держави упродовж кількох десятиліть, відколи Україна стала політично незалежною, просили про автокефалію українського Православ’я. Тобто чинний Президент лише продовжує цю лінію”, — зауважив духовний лідер греко-католиків.

На його думку, православне духовенство є мудрим та сильним, щоб не потрапити у пастку бути використаним у майбутніх виборах.

“Сама громадськість відзначила факт Об’єднавчого Собору 15 грудня як найважливішу знакову подію минулого року. Це говорить про те, що його важливість визнають не лише православні, а й християни інших конфесій. Безперечно, що на такій популярній події кожен політик, вибудовуючи свою піар-кампанію, шукатиме власної користі і свої вигоди. Але я сподіваюся, що наші православні брати є достатньо зрілими, щоби не дати себе використати як політичних агітаторів на майбутніх виборах. Бо інакше це дискредитує моральний авторитет Церкви”, — підкреслив Блаженніший Святослав.