Блаженніший Святослав: «Капелани — сильні духом люди, які одягають у броню світла українське військо»
  • Чтв, 20/12/2018 - 17:48

Військові капелани — це надзвичайні й сильні духом люди, які одягають у броню світла українське військо. На цьому наголосив Глава і Отець Блаженніший Святослав у своєму слові під час Божественної Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Києві у четвер, 20 грудня 2018 року, у рамках З’їзду військових капеланів УГКЦ.

Варто зазначити, що XІI Всеукраїнська конференція військових капеланів триватиме до 21 грудня.

“Я знаю, що гаслом З’їзду є “Одягнувшись у броню праведності...”. На мою думку, ці слова апостола Павла допомагають нам краще зрозуміти, що для нас є Воскресіння в сучасному світі”, — промовив Предстоятель УГКЦ. А згодом додав: “Яка є функція військових капеланів? Очевидно, військовий капелан — це проповідник Воскресіння. Він допомагає нашим військовослужбовцям не боятися смерті, а також є видимим знаком невидимої присутності Бога”. 

За його словами, військовослужбовець — це не просто один з атрибутів державної незалежності в усіх країнах та державах, це великий національний скарб. Ми це починаємо розуміти, коли перебуваємо у стані війни. Українські солдати й військовослужбовці роблять все можливе для існування життя нашого народу, для його свободи й незалежності.

“Як Міністерство оборони одягає солдат у відповідну форму та надає їм відповідне озброєння, щоб вони виконували свою місію, так само й ви, дорогі отці, є тими, хто одягає наших солдат, військовослужбовців у броню, яка є значно важливіша, ніж видима матеріальна зброя чи засоби оборони. Ви є служителями, адміністраторами, роздавачами Воскресіння. Ви є тими, які одягаєте силою благодаті Святого Духа наших військовослужбовців у віру в те, що можна перемогти зло і смерть. Присутність військового капелана є секретом успіху та перемоги нашого війська над його ворогом. Ви є ті, які одягаєте в броню світла наше українське військо”, — підкреслив духовний лідер греко-католиків.

Глава Церкви переконаний, що коли навіть маленька свічечка може знищити величезну темряву, то присутність бодай одного капелана може зробити українське військо непереможним.

“Просімо нашого Небесного Отця, щоб Він поблагословив наше військо, бо ми за нього молимося. Просімо Його, щоб Він одягнув нас у броню світла, щоб ми перемагали зло в нашому щоденному, особистому, церковному, суспільному та державному житті”, — наприкінці наголосив Блаженніший Святослав.