Блаженніший Святослав: «Коли ми бачимо, що кандидатури є меншим або більшим злом, ми відчуваємо, що ми не маємо вибору»
  • Втр, 21/01/2020 - 10:23

Ніколи не варто обирати зло, навіть менше зло, а насамперед важливо вміти помічати та цінувати добро, адже саме так ми можемо усвідомити, якими ми є насправді.

На цьому наголосив Глава і Отець УГКЦ в ефірі програми «Відкрита Церква» у понеділок, 20 січня 2020 року. Співрозмовником Глави УГКЦ був журналіст і телеведучий Віталій Гайдукевич.

«Якщо говорити про вибір між меншим і більшим злом, то в духовному плані ми кажемо, що ніколи не можна вибирати зло. Зазвичай людина, коли робить вибір, вона все ж таки хоче бодай якесь добро знайти, навіть тоді, коли шукає менше зло», – сказав Блаженніший Святослав.

«Коли ми говоримо про менше і більше зло, то не можна говорити про такого типу розрізнення в моральному плані: от як можна вибирати між злодієм і вбивцею, адже і одне, і друге є злом?! – роздумує духовний лідер греко-католиків. – Інша річ, коли це є зло моральне та фізичне. Адже тоді ми кажемо, що треба обирати менше зло, тобто варто терпіти навіть страждання і біль для вищої мети саме для того, щоб у своєму виборі не дати себе заманити примарним благом якогось зла, яке себе хоче представити, наче добро».

Глава УГКЦ згодом додав: «Наприклад, коли ми йдемо на вибори і бачимо, що пропоновані кандидатури є меншим або більшим злом, ми тоді відчуваємо, що ми не маємо вибору. А якщо людина немає вибору, тоді вона відчуває, що не є до кінця вільною, або вона не сповна розуміє, а що справді має і хоче».

Блаженніший Святослав наголосив, що вільне суспільство, чи вільна людина у такому суспільстві повинна бачити не менше чи більше зло, а справжнє добро, саме його прагнути. «Якщо ми так будемо поступати і так оцінювати тих чи інших кандидатів, які прагнуть бути обраними, ми трохи по-іншому побачимо усіх тих, які є довкола. Ба більше, у мене часом складається таке враження, що ми не бачимо добра, а схильні бачити зло і завжди нарікати… Адже за останні шість років сталося чимало добрих змін в країні, а ми їх часом не бачимо», – сказав він.

Глава УГКЦ також згадав про одну духовну вправу, яку одного разу дав Блаженнішому Святославу його духовний отець: кожного дня записувати/згадувати не лише про погані, але й про добрі вчинки, які людина зробила впродовж дня. Відтак ми можемо справді цілісно усвідомити, якими ми є.