Блаженніший Святослав: «Коли я хочу зміцнити віру в перемогу і набратися оптимізму, що Україна буде, я їду на Донбас»
  • Птн, 28/06/2019 - 16:11

Українцям не варто боятися спілкуватися одне з одним, особливо з кримчанами та з жителями Донбасу. Процес спілкування буде дуже непростим і болючим, однак примирення не відбудеться, поки ми не скажемо одне одному взаємну правду. Бо без цього не може бути прощення.

На цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав в інтерв’ю для видання «Факты», коментуючи ситуацію на Донбасі та в Криму.

Духовний лідер греко-католиків стверджує, що процес примирення і прощення — це процес одужання. «Що я можу сказати про майбутній діалог? Потрібно шукати різні способи. Просто говорити і обмінюватися ідеями — занадто мало. Під впливом пропаганди люди стають дуже обмеженими. Ними так маніпулюють, що їм буде важко повірити. Тому потрібно, щоб Донбас повірив ділам. Потрібно переконувати, що бути процвітаючим краєм та частина України може лише в складі української держави, що Росія означає знищення, а Україна — життя і розвиток», — сказав Глава УГКЦ.

Він впевнений, що існує кілька необхідних кроків, щоб можна було говорити про будь-яке примирення. «Поки триває війна, то говорити про примирення немає сенсу, адже вбивця продовжує вбивати, а злочинець продовжує скоювати злочин. На цьому етапі говорити про примирення — це спотворювати саме поняття миру. Сподіваюся, що війна не триватиме вічно. Тоді настане наступний етап — етап правди. Зло має бути названо злом, а добро — добром. Ми ж знаємо, що на Донбасі багато поки не відомих нам героїв. Саме вони потім допоможуть нам по-іншому побачити і той край, і його мешканців. Вони відкриють нам нові двері для спілкування і примирення. Наступний крок — відшкодування заподіяної шкоди, справедливе засудження і покарання злочинців», — зазначив архиєрей.

За його словами, попри різноманітні труднощі українцям не варто втрачати оптимізму. «Знаєте, коли я хочу зміцнити віру в перемогу і набратися оптимізму, що Україна буде, я їду на Донбас. У Краматорську є громадська організація “Краматорські Бджілки”. Це унікальні люди. Всі російськомовні, всі пережили жахи окупації. Там є представники найрізноманітніших професій, серед них є інваліди та пенсіонери. Вони плетуть маскувальні сітки, збирають кошти на допомогу армії, роблять багато добрих справ. Вузлики, які вони плетуть, — це вузлики нашого світлого майбутнього і нашої перемоги. Водночас у мене таке відчуття, що чим далі на Захід від Донбасу, тим у людей більше розчарування, апатії, втоми і зневіри», — підкреслив Глава УГКЦ.