Блаженніший Святослав: «Нехай Боже Слово буде джерелом нашої надії»
  • Втр, 27/11/2018 - 12:53

У Києві, у Патріаршому соборі Воскресіння Христового, 23 листопада 2018 року відбулася конференція на тему “Сучасна католицька біблійна герменевтика: документ Папської біблійної комісії “Богонатхнення та правда Святого Письма”.

Конференція присвячена Року Божого Слова в Україні.

Спершу в рамках конференції в соборі Софії Київської Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав презентував унікальний артефакт – факсиміле Галицького Євангелія 1144 року.

Пізніше конференція продовжилася в Патріаршому соборі Воскресіння Христового. Учасники виступили з тематичними доповідями. Серед них проф. Массімо Гріллі, ліцензіат і докторат у Папському біблійному інституті (Рим) на тему «Святе Письмо – Слово Боже – Слово людини», о. Петро Октаба, доктор біблійного богослов’я на тему «Вимір Божого народу як герменевтичний ключ Святого Письма», канд. богосл. наук Галина Теслюк з темою «Контекстуальне прочитання вибраних жіночих історій Старого Завіту: Міріам, Рут, Юдит», о. Віталій Хабартин, ліцензіат з біблійного богослов’я з «Натхнення та герменевтика: незмінність Слова Божого в світі, який постійно змінюється» та о. Роман Островський, доктор біблійного богослов’я на тему «Біблійні тексти про насилля, герменевтичний ключ до їх розуміння».

Глава УГКЦ, виступаючи перед учасниками конференції, відзначив, як сьогодні важливо слухати, розуміти та інтерпретувати Слово Боже. «Я справді тут відчув, що ми сьогодні не просто читали Священну книгу, але ми слухали нашого Бога і намагалися глибше зрозуміти, ким Він є для нас! Сьогодні Він тут, у нашому храмі, до кожного з нас говорить. Тому маємо бути Йому вдячні за те, що він ніколи не перестає до нас говорити», – сказав Предстоятель.

На конференції, за його словами, ми чули, що Святе Письмо – це є щось, що є еталоном вічного. Але ми мусимо також дивитися на дійсність, у якій живемо. Адже світ змінюється. Це є стара грецька проблема, сказав Блаженніший Святослав, як поєднати те, що є незмінне і вічне, із тим, що постійно змінюється. «Ну і тема насилля – це сучасний екзестенційний момент існування нашого народу, у контексті якого ми читаємо Святе Письмо і слухаємо голос нашого Бога», – додав Предстоятель.

Глава УГКЦ подякував усім доповідачам та організаторам конференції, особливо отцю доктору Роману Островському.

«Бажаю всім і кожному глибоких плодів пережитого Божого Слова в контексті спільного нашого українського буття. Слухаючи Боже Слово в контексті нашої Церкви, ми зрозуміємо, що навіть тоді, коли ми страждаємо і нам тяжко, коли наш народ спливає кров’ю, наш Бог є з нами. Нехай це буде джерелом нашої надії і сили», – побажав Блаженніший Святослав.

Буклет про конференцію та основні месиджі доповідачів будуть надіслані в усі єпархії УГКЦ.