Блаженніший Святослав очолив святкування храмового свята та ювілею 300-ліття віднайдення Жировицької ікони Пресвятої Богородиці в парафії свв. Сергія і Вакха в Римі
  • Втр, 23/10/2018 - 09:58

У неділю, 21 жовтня 2018 року, українська парафія Свв. Сергія і Вакха в Римі відсвяткувала свій престольний празник.

Святкування розпочалися напередодні, 20 жовтня, всенічним Богослуженням (Великою Вечірнею з Литією та Утренею), які очолив преосвященний владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії. Архиєрею співслужив ієрей Руслан Сідельник, докторант Папського Григоріанського університету.

Апогеєм святкування храмового свята була Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив в неділю, 21 жовтня, Блаженніший Святослав, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви. Патріархові співслужили преосвященний владика Діонісій (Ляхович); омофорний архимандрит Ян Сергій Гаєк, апостольський візитатор для греко-католиків Білорусі; ієромонах Генезій Віомар, протоархимандрит Василіянсього Чину; ієромонах Маврикій Попадюк, радник протоархимандрита Василіанського Чину; протоієрей Ярослав Карп’як, працівник Конгрегації для Східних Церков; ієрей Андрій Солецький, керівник Секретаріату Глави УГКЦ у Римі і віце-ректор собору св. Софії; протоієрей Іван Кулик, парох української парафії свв. Сергія і Вакха; ієромонах Андрій Глабше, Т.І.; протоієрей Ігор Ковальчук, директор музею вишиваних ікон отця Блажейовського. Дияконське служіння звершував Любомир Костюк.

Перед початком Літургії Блаженнішого зустріли перед входом до храму діти та парафіяльна молодь, вручивши йому традиційний український коровай на вишитому рушнику, а настоятель храму, подаючи Патріарху напрестольний хрест, запросив очолити молитву Божественної Літургії.

Після Євангельського читання, яке розповідає притчу про сіяча (Лк 8, 5-15), Патріарх звернувся до присутніх на молитві із пастирським словом, у якому закликав кожного особисто роздумати над тим, «на яку землю в моєму серці потрапляє зерно Божого слова, бо плід, здатність сприйняти той зародок, який має у собі зерно, залежить від мене, наскільки відкрите моє духовне вухо, наскільки уважне до того слова є моє серце, наскільки я даю простір для того слова прорости у моєму житті». Відтак Предстоятель наголосив, що «взірцем справжньої, доброї ріллі є постать Пречистої Діви Марії […], Яка підчинила усе своє життя тому слову, більше того: вона настільки створила простір Божому слову у своєму серці, що стала матір’ю Сина Божого».

Продовжуючи слово проповіді, Блаженніший Святослав наголосив, що сьогоднішній храмовий празник є особливим для української парафії свв. Сергія і Вакха в Римі з огляду на 300-літній ювілей віднайдення Жировицької ікони Пресвятої Богородиці на стіні парафіяльного храму українців в столиці Італії, найдревнішої церкви Київської митрополії поза межами рідної землі. Ця ікона, за словами проповідника, є видимою молитвою за Україну, за мир на українських землях, є вимальованою молитвою скитальця на чужині.

«Сьогодні у цей ювілей я заношу до цієї чудотворної ікони молитву, щоби тут, у цьому храмі, невдовзі було створено перший єпископський осідок нашої Церкви в Італії. […] Для того щоби ви, як Божий народ, оце Марійське pascolo [пасовисько], отримали свого пастиря і не почувалися, як овечки, які не мають пастиря», – наголосив проповідник.

Завершуючи проповідь, Блаженніший Святослав закликав усю українську спільноту Рима перейнятися великою любов’ю до Пречистої Діви Марії, відчути унікальність Її ікони в українському храмі свв. Сергія і Вакха та часто приходити до Неї в прощах та молитвах.

Після відпусту Літургії Патріарх виголосив многоліття Святішому Отцеві Франциску, Папі Римському, всьому присутньому духовенству та всьому українському народові в Україні та по цілому світі. Також Блаженніший Святослав подякував парафіяльному хору під керівництвом п. Галини Громик за молитовний супровід благоговійним співом Божественної Літургії, настоятелям парафії свв. Сергія і Вакха в Римі, протоієрею Івану Кулику та ієрею Тарасу Остафіїву, за служіння для українців Рима та організацію святкування престольного празника.

По тому архимандрит Сергій Гаєк подарував Предстоятелю ткану ікону Жировицької Богородиці, а настоятель храму, протоієрей Іван Кулик, звертаючись до Блаженнішого з подячним словом за очолену ним молитву, подарував від усієї парафіяльної спільноти писану копію ікони Жировицької Богородиці, оригінал якої є запрестольною іконою храму свв. Сергія і Вакха, та виголосив Патріарху многоліття. Богослужіння в церкві завершилися молитвою за Україну «Боже великий, єдиний!».

Опісля на площі перед церквою відбулося урочисте водосвяття з нагоди храмового празника, яке звершив Блаженніший Патріарх зі співслужителями. Відтак храмове свято продовжилося спільною трапезою для усіх парафіян та гостей.