Блаженніший Святослав: «Покаяння однієї людини може змінити навіть цілу історію народу»
  • Чтв, 11/04/2019 - 13:57

Коли Суддя засяде, нагоди для покаяння вже не буде. Людина лише почує проголошений на весь всесвіт свій вирок, у яку вічність вона входить. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час Утрені з каноном Андрея Критського.

За словами проповідника, цей вечір у нашому покаянному шляху Великого посту є дуже особливим моментом. Цей вечір є моментом особливого духовного стояння людини перед Богом.

«Слухаючи слова Великого канону Андрея Критського ми наче знову пережили всю історію людства, починаючи від створення світу і аж до сьогоднішнього дня. Ми чули про гріхи грішників, чесноти праведників. Чули заклик тих цуратися, а тих наслідувати», – розповів Предстоятель.

Але, за його словами, є одна різниця між стоянням на страшному суді і стоянням у цей вечір. «Тоді, коли Суддя засяде, коли книги відкриються, усе тайне стане явним, нагоди для покаяння вже не буде. Тоді людина лише почує проголошений на весь всесвіт свій вирок, у яку вічність вона входить», – сказав Блаженніший Святослав.

Проте, ми чули, додав проповідник, настирливий заклик і наголошення на тому, що нагодою, моментом для покаяння є саме момент у цей вечір. Тому ми схиляли коліна, голови, серця перед Господом, співаючи: «Помилуй мене Боже».

«На страшному суді все стане явним усім. А про те, що сьогодні я приніс перед Богом у покаянні, знаю тільки я і Він. Його милосердя, моє покаяння сьогодні може змінити мою особисту історію, історію мого народу. Можливо, навіть людства», – просить задуматися Глава Церкви.

Святий Максим Ісповідник говорить, що людина є цікавою істотою, бо є мінливою. Непостійною. Але вона має нагоду мінятися на краще. «Покаяння, яке людина може пережити, є найбільшим серед чудес, які може сотворити Господь. Тому що покаяння є подібне до нового сотворення, до відродження. Але це чудо можливе лише тоді, коли ми з вами, відкривши своє серце, стоячи нагими в нашому сумлінні перед Богом, скажемо Йому: Ісусе, Господи, помилуй нас!» – наголосив Предстоятель УГКЦ.

«Ми сьогодні просимо нашого милосердного Господа відродження для нас, для нашого народу. У покаянні ми просимо спасіння», – додав духовний лідер греко-католиків.