Блаженніший Святослав: Просимо сьогодні Духа Святого, щоб він усунув з посеред нас кам’яні серця і дав нам здатність розуміти ближнього
  • Нед, 23/06/2013 - 23:18

«Сьогодні відчуваємо себе людьми Божими, Божим народом. Бачимо, що християнство – не якась «одна з релігій світу», де людина шукає за Богом. Християнство – життя у Святому Дусі. Євангеліє Христове не є ще однією теорією, чи моральною доктриною, яку нас запрошують вивчити й пізнати. Євангеліє – оголошення істини, що я і ви можемо отримати нове серце. Дух Святий може зійти на кожного, хто його прикликає і хто входить у членство Церкви Христової».

Такі слова сказав сьогодні, 23 червня, у день П’ятидесятниці Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) у своїй проповіді до вірних у Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

Блаженніший Святослав привітав усіх зі «святом П’ятидесятниці, святом зшестя Духа Святого на апостолів і днем народження Христової Церкви у цьому світі».

«Сьогоднішній день є особливий. Він має дуже глибокий зміст уже в Старому Заповіті. У цей день ізраїльтяни святкували пам'ять установлення того, що ми сьогодні називаємо «Старим Заповітом» – пам'ять Синайського Богоявлення. Тоді Господь Бог запросив до дуже особливої розмови й зустрічі з Собою Мойсея. У цей день ізраїльтяни святкували пам'ять дару Старого Закону – того моменту, коли Господь вогняним перстом на кам’яних таблицях написав десять Божих Заповідей і вручив їх Мойсеєві», – нагадує проповідник.

Але всі ті старозавітні події, каже він, були лише передвісниками чогось, що сталося у день П’ятидесятниці після Пасхи Христової – після Його смерті і воскресіння.

«З Євангелія ми чуємо, що апостоли разом з Богородицею були зібрані в сіонській світлиці і на них зійшов Дух Святий у вигляді вогняних язиків. Господь Бог написав Закон уже не на кам’яних таблицях, а в серці своїх людей. Він встановив новий союз, Новий Заповіт, який Христос установив у Своїй крові, і Своєму воскресінні. І зробив тоді усіх людей, які прийшли з різних народів до Єрусалиму, учасниками Нового Заповіту. Новий Заповіт полягав у тому, що Дух Святий – Третя Особа Пресвятої Трійці зблизиться і введе в особливу близькість до Бога кожну людину, на яку той Дух Святий зійде. І таким чином збере усіх дітей Божих з цілого світу в одне єдине зібрання, яке ми називаємо Церква Христова», – переконує Отець і Глава Церкви.

Блаженніший Святослав нагадує, що цей день для нас у Києві, для Київської архиєпархії теж є особливим, адже 17 років тому саме на Зіслання Святого Духа, після 200-річного вигнання, повернувся до Києва греко-католицький єпископ: Блаженніший Любомир (Гузар). Він тоді як екзарх Києво-Вишгородський був введений в уряд єпископа для греко-католиків у Києві. «Гадаю, це великий заклик і до всіх нас. Ми сьогодні прикликаємо Духа Святого на нашу Церкву і наш народ. Просимо, щоб він усунув з посеред нас кам’яні серця і дам нам здатність розуміти ближнього. Нехай сьогоднішній день – день П’ятидесятниці буде для всіх нас днем освячення. Бо Дух Святий приходить, щоб очистити нас від усякої скверни й спасти душі наші», – побажав вірним Предстоятель греко-католиків.

З Блаженнішим Святославом Архиєрейську Літургію співслужив владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії.

 

Департамент інформації УГКЦ