Блаженніший Святослав Шевчук: Я написав Папі про біль нашого народу
  • Срд, 27/08/2014 - 18:44

У неділю, 24 серпня 2014 р., після молитви «Ангел Господній», проказаної з десятками тисяч паломників, зібраними на площі святого Петра у Ватикані, Папа Франциск привітав Україну з Днем Незалежності, закликаючи до молитви за мир та спокій, за жертви війни, їхні родини та за всіх, що страждають. Святіший Отець згадав, що отримав листа від одного єпископа з України, який розповідає про все це горе, і закликав спільно помолитись «до Пресвятої Богородиці за цю улюблену землю України в день її національного свята!»
Фауста Сперанца, редактор італійського відділу Радіо Ватикану, звернулась до Глави УГКЦ, Блаженнішого Святослава Шевчука, з проханням розповісти про ситуацію в Україні та про його листа до Папи Франциска. Блаженніший Святослав сказав, що, на жаль, ситуація постійно погіршується, особливо на східній частині України, на Донеччині та Луганщині. Щодня отримуємо вістки про прибуття нової важкої зброї, нових солдатів, які переходять кордон між Україною та Росією. Щодня гине приблизно 50 цивільних осіб. Навіть села, де немає української армії, також стерті з лиця землі. Гинуть вірні, що належать до різних конфесії, до багатьох Церков: православні, католики, протестанти, євреї, мусульмани.
«Ви написали до Папи Франциска. Що з того, що було написано, Ви могли би розповісти?» – запитала Фауста Сперанца. Блаженніший Святослав відповів:
«Насамперед, я хотів представити Святішому Отцеві глибоке горе нашого народу. Біль численних поранених цивільних осіб, біль стількох українських військових, які були взяті у полон, біль матерів, що втратили своїх дітей, біль Церкви-матері, яка страждає разом із своїми дітьми. Це все я написав Святішому Отцеві, розповідаючи також конкретні факти з життя нашої Церкви на Донеччині: невеликий монастир Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії захоплений російськими бойовиками. Нашого єпископа з Донецька вигнали з його осідку і його канцелярія захоплена разом з усіма документами. Численні священики змушені залишити їхні храми. Тому люди волають. Волають до неба, благаючи справедливості, благають миру, благають міжнародної солідарності, бо Україна буде дійсно спроможна протистояти цій агресії тільки тоді, коли матиме підтримку міжнародної солідарності».
На питання про людей, які, без сумніву, засмучені, стурбовані, але, одночасно, також і дезорієнтовані в такій заплутаній ситуації, Глава УГКЦ підтвердив, що так воно є, бо ніхто не оголосив війни, в Україні немає воєнного стану, згадуючи при цьому про зустріч президента Порошенка у Мінську з президентами Росії, Білорусі, Казахстану та представниками Європейського Союзу. З одного боку існують дипломатичні стосунки, немає оголошеної війни. Але, з другого боку, прибувають танки...
Блаженніший Святослав Шевчук звернувся до всіх християн, до всіх людей доброї волі, які слухають Радіо Ватикан, молитись за мир в Україні, молитись за те, щоб припинився відкритий збройний конфлікт між Росією та Україною. «Це наш заклик, – сказав Глава УГКЦ. – Просімо у Господа, у Пречистої Діви Марії, Цариці Миру, миру в Україні».