Блаженніший Святослав: «Сьогодні просимо Діву Марію своєю неустанною поміччю чувати над нашими моряками і над українським народом»
  • Нед, 04/07/2021 - 20:02

У першу неділю липня, коли в УГКЦ святкуємо свято Матері Божої Неустанної Помочі, Україна святкує День військово-морського флоту. Саме тому сьогодні прагнемо урочисто посвятити наших моряків неустанній помочі Діви Марії. Ми хочемо, щоб Богородиця на морях і океанах неустанно чувала над нашими моряками й над усіма тими, які на морі охороняють рубежі нашої Незалежної Держави.

 

Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у першу неділю липня, в день свята Матері Божої Неустанної Помочі.

 

На початку проповіді Предстоятель звернув увагу на те, що у сьогоднішньому Євангелії Матей змальовує образ Бога, як Бога який кличе. Зокрема ми чуємо історію про покликання перших апостолів.

На переконання проповідника, сьогодні часто слово «покликання» є не всім до кінця зрозумілим, ба більше, вважається клерикальним.

«Властиво, ким є той Бог, який кличе? А відтак, до чого кличе Творець своє сотворіння? Яку мету Господь ставить перед людиною? До чого Він її покликає?» – над цими питаннями заохочує замислитися Глава Церкви.

І відповідає: «Господь кличе свою людину до себе і за собою. Бог як Творець покликає людину і усе своє сотворіння з хаосу, невпорядкованого замішання до гармонії, краси, а остаточно до повноти життя».

«Саме покликання є чимось, що Господь скеровує як певне завдання: як до цілого народу, до Церкви, так і до кожної людини», – переконаний Блаженніший Святослав.

За його словами, сьогодні ми бачимо як Христос кличе своїх учнів бути співучасниками Його місії. Христос кличе своїх апостолів, щоб вони звершували у своєму земному житті те, що хоче для людини здійснити Господь Бог. Вперше Христос покликав апостолів над морем, яке є образом первісного хаосу. Саме звідти Господь хоче покликати до гармонії, краси і святості кожну людину.

«Найбільший дар і найглибше покликання, яке може отримати кожна людина – це бути християнином», – наголошує проповідник.

«Тому що бути християнином – це означає бути причасником творчої дії Бога-Творця і відкритися на спасіння, яке Господь мені чинить. Кожна людина покликана до хрещення, вона покликана віднайти у собі дар бути сином, або донькою Бога».

У другій частині проповіді Глава Церкви вказав на сьогоднішнє свято Матері Божої Неустанної Помочі. «Це не є свято якоїсь одної ікони, бо ми маємо багато різних ікон, які можемо назвати іконою Неустанної Помочі Пречистої Діви Марії. Мати Божа неустанно чуває над кожною і кожним з нас. Тому у сьогоднішньому святі ми вшановуємо неустанне піклування Пречистої Діви Марії над Божим народом, над кожною віруючою особою», – пояснив він.

На його переконання, людина часто змучується просити про допомогу, проте Матір Божа ніколи не змучується допомагати. «Тому її опіка, поміч і чування над нами сьогодні урочисто визнається й сповідується нашою Церквою як неустанна поміч, яка ніколи не припиняється і не змучується. А нам зі свого боку важливо не змучуватися про неї волати, просити, щоб здійснити своє земне покликання», – підкреслив архиєрей.

Відтак Отець і Глава Церкви зауважив, що в день свята Неустанної Помочі Матері Божої Україна святкує День військово-морського флоту.

«Тому сьогодні хочемо в цей День, передаючи наших моряків під покров неустанної помочі Пречистої Діви Марії, також їм передати ікону Матері Божої Неустанної Помочі. Цей акт ми здійснимо, коли Господь приведе нас на берег моря так само, як колись Христос прийшов на берег Галилейського моря кликати своїх перших учнів», –  зазначив проповідник.

«Проте, вже сьогодні хочемо здійснити момент посвяти і молитви, щоб Пречиста Діва Марія своєю неустанною поміччю чувала над нашими хлопцями і над українським народом», – наголосив на завершення духовний лідер українців.