Блаженніший Святослав: «Сподіваємося, що державна програма святкування 1025-річчя Хрещення віддзеркалюватиме київський характер святкувань»
  • Втр, 04/06/2013 - 20:25

Глава і Отець Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук висловив сподівання, що «державна програма ювілейного 1025-річчя Хрещення України-Русі незабаром буде оприлюднена і віддзеркалюватиме суто київський характер святкувань, відповідно до історичної правди». Про це Блаженніший Святослав сказав сьогодні, 4 червня, на прес-конференції в Києві, присвяченій темі посвячення Патріаршого собору Воскресіння Христового 17-18 серпня.

 

«Не тільки ми, а й інші християни в Україні здивовані, що досі не оприлюднена державна програма святкування 1025-річчя Хрещення, хоча Президент зустрічався з нами, закликав нас брати активну участь… Торік усі Церкви висловлювали бажання мати спільну молитву за Україну в час Хрещення. Проте бачимо, що це теж поки що не планується. Нерозуміння викликає те, що державні святкування обплітаються святкуваннями, які започатковуються в Москві. Отже, втілюється сценарій, який був розроблений ще в радянські часи, 25 років тому. Однак не слід забувати, що Московська Церква є дочірньою щодо Київської Церкви. Тому логічно було б усі центральні святкування проводити тут, де 1025 років тому відбулося Хрещення», - наголосив Глава Церкви.

 

Предстоятель також пояснив, чому УГКЦ святкує річницю Хрещення в серпні, а не в липні, як це роблять інші традиційні Церкви в Україні. «Традиція святкувати дві події разом: пам'ять Рівноапостольного князя Володимира і чергову річницю Хрещення України-Русі в один день є традицією Московської Церкви. Об’єднання цих двох подій мало на меті підкреслити державний характер державної релігії московського православ’я. Ми є спадкоємцями Володимирового Хрещення і Київської Церкви. І ми в нашій Церкві зберегли древню Київську традицію, згідно з якою Хрещення України-Русі з року в рік відзначається 14 серпня – у день Макавейських мучеників, коли розпочинається Успенський піст, і день так званого Августівського водосвяття. Ми шануємо традицію Московської Церкви, але у своїй Церкві зберігаємо традицію Київської Церкви, тому наші святкування пов’язані з цією датою», - зазначив Блаженніший Святослав.

 

Відповідаючи на запитання журналістів, чи знає Блаженніший, куди приїде Патріарх Варфоломій на святкування Хрещення, оскільки його запросили Російська Православна Церква у Москві і Московський патріархат у Києві, Предстоятель греко-католиків відповів: «Мені було дуже приємно поспілкуватися в час Великого посту з Патріархом Варфоломієм. Він дуже прихильно поставився до духовних потреб українців. Я йому сказав, що ми будемо його дуже радо вітати в Києві на ювілейних святкуваннях Хрещення України-Русі. Чому?  Бо Церква древнього Константинополя є матірною Церквою для київського християнства. Я йому сказав: "Ваша Святосте, як Ви приїдете до Києва, то приїдете як батько матірної Церкви. Ми всі радо вітатимемо Вас. Бо й наша Церква, Греко-Католицька, вважає Церкву Константинополя матірною Церквою". Мені було приємно читати, що делегація УПЦ (МП) побувала після мене в Константинополі й представила офіційне запрошення від місцевої Православної Церкви та від нашого Президента. Яке рішення прийме Патріарх, ми побачимо», - завершив Глава Церкви.

 

Департамент інформації УГКЦ