Блаженніший Святослав у неділю Всіх святих: «У цей день нам дуже важливо зрозуміти, що кожен з нас покликаний бути святим»
  • Пон, 15/06/2020 - 10:03

У першу неділю після Зіслання Святого Духа ми святкуємо пам'ять всіх святих Старого Завіту і Нового Завіту. Ми відчуваємо, як Дух Святий, який зійшов на апостолів, плодоносить в історії людства. Сьогодні ми святкуємо Його присутність у людині. На цьому наголосив Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, під час своєї проповіді у неділю Всіх святих.

«Що означає бути святим?» – запитує Глава Церкви.

«Святе Писання нам каже, що святим є тільки Бог. Бути святим означає бути подібним до Бога, який нас створив. Тепер, коли людина отримала дар Святого Духа, ми не лише чуємо про святість Божу, а й стаємо здатними бути її причасниками. Бути святим – це означає виявляти присутність в собі Духа Святого», – пояснив він.

Ми сьогодні, каже Блаженніший Святослав, вшановуємо, зокрема, пам'ять святих Старого Завіту. Саме через них Господь Бог силою і діянням Святого Духа підготовляв усю історію спасіння: таїнство воплочення свого Сина і момент П’ятдесятниці. У цей момент даром Святого Духа змогла сповнитися кожна людина, яка Його прийняла.

Предстоятель УГКЦ пригадав, що у Старому Заповіті святість розумілася як цілковита інакшість. У ті часи вважали, що Бог є цілковито іншим від того всього, що ми бачимо і можемо зрозуміти в цьому створеному світі.

«Сьогодні силою і діянням Святого Духа Божа святість подається людині. Бути святим – це виявляти в особистому житті Божі прикмети. Бо святим можна стати лише у Церкві силою і діянням Святого Духа», – пояснив Глава УГКЦ.

Отець і Глава УГКЦ переконаний, що у неділю Всіх святих ми можемо ще глибше зрозуміти, що означає бути християнином.

За його словами, апостол Павло нам пояснює, що бути християнином – означає народитися з води і Духа. Тобто народитися від нового Адама, яким є Ісус Христос і носити в собі Його подобу та у своєму житті відображати Того, хто живе в тобі.

«Бути святим – це означає у своїх вчинках відображати Господа Бога, який живе в мені. Жити духовним життям – бути образом і подобою небесного Адама, від якого ми народилися з води і Духа», – пояснив він. І додав: «Відтак бути його свідками. Свідками Христовими можна стати лише тоді, коли почнемо виявляти нашими вчинками Того, кого носимо в собі».

«Чому ми сьогодні споминаємо і вшановуємо святих?» – запитує проповідник. «Бо ці люди не лише народилися з води і Духа, але вони жили відповідно до свого народження. Ми знаємо, що кожен народжується людиною, однак ми ще мусимо стати людиною і проявити людськість у щоденному житті. Церква часто відчуває покликання бути вчителькою справжньої людяності», – зауважив Блаженніший Святослав.

«Той дар ми мусимо виявити в нашому духовному житті, а відтак принести плоди в ньому. Ми сьогодні так само розуміємо і бачимо, що бути святим – це означає плодоносити. Сьогодні мусимо бути свідками Божої святості, до якої остаточно ми всі є покликані», – переконаний він.

«Цього дня просимо, щоб Дух Святий, який зійшов,плодоносив у житті всіх святих, став тим Духом, який ми сьогодні відчуємо в собі і в Ньому зможемо принести плід. Тепер нам дуже важливо зрозуміти, що кожен із нас покликаний бути святим. Духовне життя християнина і покликання, яке кожен з нас отримав, – це бути вірним отриманому дару Святого Духа», – додав Предстоятель Церкви.

На його переконання, сьогодні ми ісповідуємо ще одну правду нашої віри, яка називається сопричастя святих, позаяк ми є членами одної Церкви. Дух Святий з’єднує Церкву, яка ще є в паломництві на землі, з тією, що прославлена в небі. Саме тому святі в небі є нашими заступниками і реально впливають на наше життя тут, на землі.

«Ми сьогодні просимо, щоб святість Бога, яка подається нам силою і діянням Святого Духа, проявилася в нашому особистому житті і в сучасному світі, що так потребує миру, радості й надії серед обставин поширення смертоносної пандемії. Просимо, щоб усі святі в небі заступалися за нас, щоб вони допомогли нам прийти тією земною дорогою життя, яку Господь Бог нам визначив. Ми їм кажемо: святі ангели і архангели та всі святі, моліть Бога за нас, грішних, за те, щоб кожен із нас виконав свою місію і покликання до святості», – наголосив проповідник.