Блаженніший Святослав узяв участь у зустрічі Голови ВРУ з представниками Всеукраїнської ради Церков
  • Птн, 10/12/2021 - 12:17

У четвер, 9 грудня, у Верховній Раді України відбулася зустріч представників Української Греко-Католицької Церкви та Православної Церкви України з Головою ВРУ Русланом Стефанчуком. Зустріч відбулася на прохання спікера парламенту.

Українську Греко-Католицьку Церкву представили Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав та керівник Департаменту зовнішніх зв’язків УГКЦ в Україні о. Олекса Петрів. Участь у робочій зустрічі взяли також владика Євстратій Зоря, архиєпископ Ніжинський і Чернігівський Православної Церкви України, та пан Михайло Харій, представник форуму «Трансформація України».

У розмові релігійні діячі подякували Голові Верховної Ради за ухвалення Закону «Про службу військового капеланства».

«Цей закон відкриває нову сторінку в стосунках між Церквами і Державою. Бо він певною мірою показує, у який спосіб і як далеко Держава може входити в життєдіяльність Церков і релігійних організацій, і навпаки – як Церкви і релігійні організації можуть входити і бути активно та позитивно присутніми в різних державних інституціях. Тож це дуже потужний прецедент, що законодавці і релігійне середовище розбудовують державно-церковні стосунки як такі», – зазначив Отець і Глава УГКЦ.

Закон «Про службу військового капеланства», вважає Блаженніший Святослав, відкриває нові можливості та механізми для опрацювання наступних подібних законодавчих актів – наприклад, у медичному, в’язничному та інших сферах капеланства. А також створює можливість інституціалізованого служіння із взаємною відповідальністю. І за такого типу служіння відповідальність бере на себе і Держава, і Церкви та релігійні організації.

Крім цього, учасники зустрічі обговорили й інші законопроєкти, які сьогодні існують у Верховній Раді, та подали свої зауваження і пропозиції до них.

Блаженніший Святослав запевнив Голову українського парламенту, що і Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО), і поодинокі Церкви та релігійні організації готові до різних видів співпраці з Верховною Радою України, зокрема коли йдеться про аналітичний супровід чи участь в опрацюванні певних законопроєктів, як це було у випадку Закону «Про службу військового капеланства». «Нас особливо цікавить питання впорядкування сурогатного материнства, соціального служіння Церков в українському суспільстві тощо», – підкреслив Глава УГКЦ.

Від імені ВРЦіРО і поодиноких Церков учасники зустрічі накреслили кроки співпраці для успішного розвитку стосунків із парламентом на 2022 рік. Зокрема йшлося про 90-ті роковини Голодомору-геноциду. У цьому питанні релігійні діячі висловили Голові Верховної Ради України свою підтримку зусиль органів державної влади, щоб різні спільноти, держави і їх парламенти визнали Голодомор геноцидом українського народу.