Блаженніший Святослав: «Важлива засада досягнення миру в Україні – це сказати: «Ні пацифікації»
  • Пон, 25/11/2019 - 10:52

Потрібно сказати «так» принципу суверенності та соборності Української Держави та «ні» пацифікації і насиллю.

На цьому наголосив Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, під час ефіру програми «Відкрита Церква» у середу, 20 листопада 2019 року. Співрозмовником Глави УГКЦ став журналіст Сакен Аймурзаєв.

«Існує певне християнське правило пошуку миру, яке свого часу сформулював папа Лев Великий. Він вважав, що мир настане лише тоді, коли людина узгодить свою волю з волею Божою, – це духовна формула. Якщо ми розуміємо, що воля Божа – це означає правда, справедливість, повага до гідності іншої людини, тоді ми усвідомлюємо, що мир настане тоді, коли ми шукаємо правди, справедливості та поважаємо гідність кожної людини», – зауважив Предстоятель та виокремив кілька основних засад.

«Перша засада, про яку ми мусимо говорити, коли шукаємо будь-яку формулу миру для України, – це засада суверенної та соборної Української Держави. Ми цього року відзначали століття соборності України. Кожного разу, коли хтось заперечує свободу і суверенність Української Держави і можливість народу самому вибирати вектор свого розвитку, коли хтось заперечує кордони цієї країни як суб’єкта міжнародного права, коли хтось накидає нам ззовні внутрішній устрій (наприклад, замість соборної – зробіть її федеративною), тоді принцип суверенності та соборності порушується і досягти миру буде майже неможливо», – додає духовний лідер греко-католиків.

На його думку, друга важлива засаду, яку варто виділити – це сказати: «Ні пацифікації».

«Часом хтось говорить про таку фразу: «Ні капітуляції». Я би її перефразував: «Ні пацифікації». Слово «пацифікація» у пам’яті українського народу пов’язане з певними каральними акціями польської влади проти українського населення в Західній Україні, коли українців залякували, щоб вони не вимагали своїх прав. А коли йдеться про сучасні стосунки між Україною та Росією, то часом ця фраза чи цей термін висловлюється формулою примушення до миру: коли хтось таким чином хоче нам накинути мир на умовах агресора, нас пацифікувати, забрати в нас можливість бути вільними в тому, що ми для себе вважаємо своїм добром, тоді (очевидно) не можна говорити про якийсь справжній мир, тобто тут на компроміси Україна не може піти», – пояснює Глава УГКЦ.

Він зазначив, що третя важлива складова полягає в тому, що, шукаючи будь-яку формулу, треба собі сказати: «Ні насиллю».

«Якщо ми розуміємо, що насилля, військове чи збройне, може бути інструментом політичної боротьби чи протесту, то це абсолютно неприйнятно. Якщо ми будемо рухатися у цих координатах, тоді обов’язково знайдемо справжній шлях для того, щоб теж і на дипломатичному й політичному рівні можна було досягнути справжнього і справедливого миру, а не перетворення війни з однієї формули на іншу під тією чи іншою назвою», – підкреслив Блаженніший Святослав.

Довідка:

Пацифікація (лат. pacificatio — умиротворення, замирення, успокоєння) – урядова політика, спрямована на утихомирення, замирення («пацифізм», запроваджений насильницькими методами) локалізованих етносів (національних меншин).