Блаженніший Святослав: «З дороги від рабства до свободи ми не можемо звернути»
  • Пон, 18/03/2019 - 10:06

«Сьогоднішнє Євангеліє розпочинається фразою: “Захотів Ісус піти в Галилею і знайшов Филипа”. Господь Бог вирушив шукати за людиною, а все те, що пізніше відбувається, є наслідком цього Божого пошуку за людиною», – такими словами звернувся на початку своєї проповіді до вірних Предстоятель УГКЦ у неділю, 17 березня 2019 року. Цю Літургію Глава Церкви молився з громадою УГКЦ Пресвятої Трійці, яка зареєстрована в Оболонському районі Києва і поки що збирається для богослужінь у пристосованому напівпідвальному приміщенні за адресою: вул. Героїв Дніпра, 34.

Глава УГКЦ, наводячи паралель з покликанням у палаючому кущі старозавітного Мойсея, наголосив на важливій євангельській істині: людина у своєму житті прагне Бога, але, властиво, Бог є тим, Хто перший виходить, щоб знайти людину.

Окрім цього, він зазначив, що перша неділя Великого посту називається ще Неділею православ’я, яка встановлена після перемоги над іконоборством. «Ми маємо нагоду пережити ту саму зустріч із Богом, яку пережив Мойсей, і ту саму зустріч, яку досвідчили Филип і Натанаїл. Для нас тим образом куща, що палає, але не згоряє, є Пресвята Богородиця, яка через воплочення зробила для нас видимим невидимого Бога. Цей образ Бога, який шукає зустрічі з нами, є в кожній іконі. Бо ікона – це час і простір зустрічі, коли я можу зустріти не якийсь малюнок, але особу Божу, що запрошує мене до розмови, молитви, зустрічі», – пояснив проповідник важливість ікони в духовному житті.

Звертаючись до зібраних парафіян, Блаженніший Святослав сказав: «Я хотів прийти до вас, щоб побачити. І що я бачу? Я бачу, що тут немає храму, але є Церква. Бо Церквою є ви – громада віруючих людей, які натхненні Святим Духом, тим Божим вогнем та іскоркою, що кличе інших до зустрічі з Творцем».

«Період Великого посту є часом пустелі й руху до свободи. Немає вільної держави без вільних людей. Я переконаний, що ця парафія на Оболоні, яка горить як неопалима купина, є зародком великого руху і надії. Це надія на те, що Всевишній є між нами, навіть у період передвиборчих перегонів, які схожі на час суспільної істерії, напруги й тривоги. Надія, що та пасхальна дорога від рабства до свободи, в яку ми пішли як народ ще з часів проголошення Незалежності нашої держави та яка була освячена кров’ю Небесної сотні, – це та дорога, що з неї ми не можемо звернути. Проте тим шляхом нас проведе Господь, який тепер за нами шукає», – підкреслив Блаженніший Святослав.

І згодом додав: «Я хочу вам сердечно побажати передусім горіти силою вогню благодаті Святого Духа, а також будувати спочатку Церкву, а потім храм. Варто будувати спільноту віруючих людей, які, з одного боку, віднайдені Богом, а, з іншого - зустріли Бога у своєму житті. Слід бути тією живою парафією, яка слухає і втілює Боже Слово у своєму житті, ділиться вірою з тими, хто є поруч, і приводить до Христа інших».

Фото зі сторінки парафії Пресвятої Трійці у Фейсбук: www.facebook.com/Парафія-Пресвятої-Трійці-УГКЦ-на-Оболоні