Блаженніший Святослав здійснить душпастирський візит до Австрії
  • Втр, 05/11/2019 - 16:50

7–12 листопада 2019 року Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав здійснить душпастирський візит до Австрії. У програмі візиту передбачені заходи у двох містах – Інсбруку та Відні.

До Інсбруку Глава УГКЦ завітає з нагоди 120-річчя приїзду до цього міста українських студентів-теологів та української громади у столиці Тіролю. До Відня Блаженніший Святослав прибуде для участі в урочистому відкритті меморіальної дошки на пам’ять про допомогу архиєпископа Віденського, кардинала Теодора Інніцера жертвам Голодомору в Україні. Також у Відні вперше в історії відбудеться вручення Ордена митрополита Андрея Шептицького.

Під час візиту до Інсбруку Предстоятель зустрінетьcя з міським головою міста Георґом Віллі, а також зі студентами та працівниками колегії «Канізіанум» Інсбруцького університету. Крім того, він візьме участь у Літургіях, панахиді за упокій усіх вірних, священнослужителів та єпископів та в інших заходах.

Варто зауважити, що 8–10 листопада Глава УГКЦ разом з єпархіальним єпископом Германом відзначить 120-річчя українських теологів та української громади в Інсбруку, під час якого презентуватимуть ювілейне двомовне видання.

«До 120-річчя присутності українських студентів-теологів та української громади в Інсбруку побачила світ ювілейна збірка статей. Це, по суті, перше розгорнене дослідження українства в Тіролі. Тут не лише описаний шлях багатьох видатних діячів Української Церкви, духовних провідників нації, котрі в різний час студіювали в тірольській столиці – серед них блаженні священномученики Климентій Шептицький, Никита Будка, Андрій Іщак, кардинали Йосиф Сліпий та Мирослав Любачівський, а й докладно проаналізоване становлення української громади при згромадженні студентів теології та інших факультетів Інсбруцького університету Леопольда-Франца», – зазначила у книзі д-р Лідія Мельник.

До слова, авторами статей і нарисів є докторанти з України, котрі тепер студіюють на теологічному факультеті Інсбруцького університету маг. Ігор Гінда та маг. Володимир Мамчин, о. маг. Володимир Волошин, о. д-р Іван Дацько, Гайнц Пантелеймон Ґштрайн і львівські журналісти, котрі сьогодні мешкають у тірольській столиці Ірина Залецька та Лідія Мельник (відповідальний редактор). Всі матеріали в збірці подані двома мовами: українською та німецькою, що робить її доступною для найширшого кола читачів.

Довідка

Єзуїтська колегія Канізіанум (лат. Canisianum) – навчальний заклад отців єзуїтів у Інсбруку (Австрія). Заснована у 1562 р. єзуїтом Петром Канізієм (італ. Pietro Canisio, проголошений святим у 1925 році) і відтоді її почали називати Канізіанум (Canisianum). У 1856 році колегія прилучена до Інсбруцького університету.

Сучасна будівля збудована у 1910–1911 роках за ректорства Міхаеля Гофманна, тому офіційно відлік часу від заснування колегії ведеться саме з цього періоду. В 1938 році колегію було закрито і знову відновлено у 1945 році.

Українські студенти почали записуватися на навчання до Канізіануму в 1899 році. Першим студентом з Галичини був Йосиф Жук (записався 17 жовтня 1899 року) – пізніше греко-католицький священник в США, а згодом засновник і перший предстоятель Української Православної Церкви в Америці.

У «Канізіанумі» навчалися священники та єпископи Української Греко-Католицької Церкви та інших греко-католицьких Церков візантійського обряду.