Блаженніший Святослав зустрівся з представниками Духовного управління мусульман України
  • Срд, 20/03/2019 - 12:05

19 березня 2019 року Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у патріаршій резиденції у Києві зустрівся з делегацією Духовного управління мусульман України.

У зустрічі взяли участь голова Духовного управління мусульман України Муфтій України шейх Ахмед Тамім s його заступник шейх Рустам Гафурі. Від Української Греко-Католицької Церкви на зустрічі був протоієрей Ігор Шабан, голова Комісії УГКЦ з міжконфесійних та міжрелігійних відносин.

Однією з основних тем обговорення був нещодавній історичний візит Папи Франциска до Об'єднаних Арабських Еміратів, куди він прибув задля побудови мостів миру і братерства. На початку лютого в м. Дубаї зібралося понад 400 представників різних світових релігій. Як поважний гість і учасник зустрічі від імені мусульман України у Міжрелігійному форумі брав участь Муфтій України шейх Ахмед Тамім, який також підтримав спільний «Документ про людське братерство задля всесвітнього миру та спільного співжиття» – спільну декларація, що була підписана Папою Франциском і Великим Імамом Аль-Азгар Ахмадом Аль-Таїбом. Вважається, що це не лише поворотний момент християнсько-мусульманських стосунків, а й промовисте послання на міжнародній арені.

Аналізуючи документ, Муфтій підкреслив, що мусульмани України також заохочують представників різних релігій, культур та працівників медіа наново відкривати та поширювати цінності миру, справедливості, добра, краси, людського братерства та спільного співжиття і стверджують, що серед найважливіших причин кризи сучасного світу є віддалення від релігійних цінностей.

Муфтій України зазначив, що є люди, які представляють іслам як релігію агресії і тероризму, але це, на його переконання, звичайна брехня, адже іслам завжди вчить поширювати добро, працювати на благо людей і засуджує злочини екстремістських рухів. На думку шейха Таміма, Україна відрізняється від багатьох європейських держав: тут мусульмани зуміли налагодити добрі взаємини із суспільством та розвивають свою любов до батьківщини.

У відповідь Блаженніший Святослав подякував делегатам ДУМУ за щирість і відкритість до діалогу та відзначив, що Українська Греко-Католицька Церква намагається шукати в іншій особі брата, якого слід любити та підтримати, єднатися та спільно трудитися для миру.

Зважаючи на те, що шейх Ахмед входить до Ради мусульманських мудреців (спеціального органу, членами якого є провідні ісламські вчені зі всього світу) і те, що він працює на міжнародній арені, Блаженніший Святослав переказав через нього щирі співчуття постраждалим від терористичних атак у Новій Зеландії. «Прошу передати мій глибокий жаль, скорботу і слова потіхи тим, кого зачепила ця трагедія», - додав Глава і Отець УГКЦ.

На завершення Блаженніший Святослав подарував учасникам зустрічі ювілейне видання про Українську Греко-Католицьку Церкву та побажав Духовному управлінню мусульман України розвитку, миру та процвітання.