Богослужіння націй: щоб усі спаслися
  • Срд, 25/09/2019 - 22:43

«Благаю, щоб відбувалися прохання, молитви, благання, подяки за всіх людей… Це добре й приємне в очах нашого Спаса Бога, який хоче, щоб усі люди спаслися і прийшли до розуміння правди. Один бо Бог, один також і посередник між Богом та людьми – чоловік Христос Ісус.»  І Тим. 2:1,3-5

З апостольського читання «Богослужіння націй»

В неділю, 22 вересня 2019 року, з нагоди т. зв. «Міжкультурного тижня», який проводять вже з 1975 року з ініціативи найбільших німецьких християнських Церков, в Мюнхені традиційно було відправлене «Богослужіння націй». Воно проходило в головному соборі Мюнхена, який є символом міста – Фрауенкірхе (нім. Frauenkirche – Собор Пресвятої Богородиці). Літургію очолив Архієпископ Мюнхена та Фрайзінґа кардинал Райнгард Маркс.

У привітальному слові кардинал Райнгард Маркс заявив усім присутнім, зокрема, представникам інших народностей, що «Богослужіння націй» для нього є не лише нагодою висловити подяку, а й «виразити те, що ми всі належимо до однієї спільноти, звідки б ми не походили, з яких культур, мов, традицій, ми належимо до однієї – Католицької Церкви – і хочемо дати свідчення того, що ми йдемо разом, що ми йдемо один з одним; що різноманіття і єдність можуть поєднуватись у визнанні себе прихильниками Воскреслого Ісуса Христа».

В «Богослужінні націй» взяли участь багато вірних з іншомовних парафіяльних громад Архієпархії – представники близько 20 різних народів, адміністратор парафії Покрова Пресв. Богородиці о. Володимир Війтович, канцлер Апостольської Екзархії в Німеччині та Скандинавії о. Андрій Дмитрик, сестри-служебниці та вірні української парафії в Мюнхені. Серед присутніх була також представниця Архієпархії – заступниця голови єпархіальної ради Катаріна Майєр, від баварського політикуму – член парламенту Баварії від Партії Зелених та її речник з питань освіти, релігії і культури пам’яті Ґабріелє Трібль. Приємно було побачити в соборі й представницю української громади – голову комітету з питань міграції та інтеграції партії «Християнсько-соціальний союз» (CSU) в Мюнхені і члена Міграційної Ради Мюнхена Ольгу Дуб-Бюссеншютт.

Та особлива честь у цій події випала катедральному хорові «Покров» української греко-католицької парафії Покрова Пресвятої Богородиці і св. Апостола Андрeя Первозванного в Мюнхені – хоровий супровід літургійного богослужіння. Цю почесну роль хор сприйняв з великою радістю і трепетом, адже з багатьох діючих ненімецьких громад саме хор «Покров» отримав запрошення від вікарія собору монсеньйора Александера Гоффманна стати голосом літургійних піснеспівів багатонаціональної спільноти. Варто зазначити, що монсеньйор Гоффманн, який відповідає за іншомовні парафії в Архієпархії, є щирим другом української громади в Мюнхені.

Хвилюючим і трепетним був цей виступ не лише для хористів, а й, особливо, для диригента Василя Закопця, оскільки він лише цього року очолив хор, і активна участь в такій Літургії для хору і диригента була почесним дебютом перед міжнародною спільнотою, зібраною під чудовим і величним склепінням відомого мюнхенського собору. І цей дебют, дякуючи Господу і старанням хору, доволі добре вдався, про що свідчили численні якнайкращі відгуки учасників «Богослужіння націй» після його закінчення. А ще хочеться згадати таку цікаву і приємну деталь, що священник азіатського походження, о. Лі, який відповідав за певну частину проведення богослужіння, був захоплений співом і тому кілька разів просив хор повторити виконання.

Після Літургії всі були запрошені на фуршет у Зал Кармелітів, де хор «Покров» порадував усіх учасників українськими народними піснями. Як виявилось, день перед тим кардинал Райнгард Маркс святкував свій день народження. З цієї нагоди монсеньйор Гоффманн від імені диригента і хору висловив бажання привітати кардинала відомим «Многая літа» українською мовою. Рідко трапляється така нагода – привітати відомого кардинала українським многаліттям. Гучні оплески і радісне обличчя кардинала стали для хору найкращим подарунком за спів…

Користуючись нагодою, хор на чолі з диригентом висловлює щиру подяку монсеньйору Александеру Гоффманну, який запросив хор очолити спів на богослужінні, кардиналу Райнгарду Марксу, отцям нашої парафії та екзархату, а також всім, хто присвятив свій час для творення спільної молитви – в одному дусі та, незважаючи на різноманіття мов, незалежно від кольору шкіри, належності до народу, однією мовою – мовою любові братів і сестер, дітей одного Бога.

 

Володимир Мельник.

Хорист «Покрову».