Бразилія молитовно вшанувала понад 100 тисяч жертв Covid-19
  • Срд, 12/08/2020 - 21:46

У Бразилії проходить Національний Тиждень Сім’ї. З цієї нагоди в санктуарії Христа-Спасителя в Ріо-де-Жанейро відслужено Святу Месу за жертви пандемії коронавірусу та за родини, які втратили своїх близьких.

«Це важкий і болючий час, бо кожна людина, кожне життя є важливим. Це не просто статистика, в кожної жертви є своє ім’я, своя історія, свої життєві стосунки», – наголосив архиєпископ Ріо-де-Жанейро, кардинал Орані Жоан Темпеста, очолюючи 9 серпня 2020 р. Святу Месу в санктуарії Христа-Спасителя в Ріо-де-Жанейро. Цей санктуарій, перший у світі під відкритим небом, розташований в підніжжі 30-метрової статуї Христа-Спасителя з хрестоподібно розкинутими руками, що немов обіймає та благословить увесь світ, став місцем богослуження за понад 100 тисяч жертв Covid-19 у Бразилії та за сім’ї, які втратили рідних і близьких.

З відвагою святого Петра назустріч Ісусові

«Буря увірвалась у наш човен, сколихнула море нашого життя, ввесь світ. Але віра нас навчає, що вони тепер у вічності, вони з Господом. Ми повинні жити в надії й довір’ї до Бога, впевнені, що Господь серед нас. У таїнстві Воплочення Божий Син прийшов на землю, щоб прямувати разом з нами шляхами історії, щоб бути поруч нас. Ми повинні пам’ятати про остаточний напрямок нашого життя», – вказав архиєпископ Темпеста, нагадуючи, що кількість заражених у світі вже досягла трьох мільйонів, загинуло понад сімсот тисяч людей, з яких сто тисяч – тільки в Бразилії.

В проповіді, коментуючи євангельський епізод про те, як Христос ішов по воді назустріч учням, кардинал Орані підкреслив, що великий шторм охопив усе людство й перед обличчям страждань та горя треба шукати утішення в Божому слові, яке заохочує до надії та довіри. «Вітри супротивні, але ми впевнені, що Господь йде нам назустріч. Він закликає нас бути мужніми, не боятись, адже це Він, Христос. Нам потрібна відвага святого Петра, щоб вийти назустріч Господеві, не сумніватись у тому, що Він – Син Божий».

Санктуарій Христа-Спасителя – місце віри

На закінчення богослуження виступив о. Омар Рапозо, ректор санктуарію Христа-Спасителя, який підкреслив важливий духовний вимір статуї Христа-Спасителя, що височіє над містом Ріо-де-Жанейро, і є не тільки символом Бразилії й одним із семи новітніх чудес світу, але й священним простором, місцем віри, відкритим під час пандемії для молитви, євангелізації, солідарності.

З огляду на вимоги карантину богослуження відбувалось без участі вірних, але транслювалось найбільшими телемережами країни.