Бразилія: помер кардинал Клаудіо Гуммес, який спонукав Папу взяти ім’я Франциск
  • Втр, 05/07/2022 - 10:47

Вислужений архиєпископ Сан-Паоло та вислужений Префект Конгрегації в справах духовенства переставився до вічності на 88-му році життя.

Кардинал Оділо Педро Шерер, Архиєпископ-митрополит Сан-Паоло, Бразилія, «з великим болем» повідомив про те, що у понеділок, 4 липня 2022 р. перестало битися серце його попередника кардинала Клаудіо Гуммеса. Він переставився до вічності на 88-му році життя після тривалої хвороби. Саме кардинал Гуммес, який обрав свої гаслом слова святого Франциска «Omnes vos fratres» (Всі ви – брати), спонукав теперішнього Папу обрати ім’я для свого понтифікату. Про це Святіший Отець розповів 16 березня 2013 року, через три дні після конклаву, зустрічаючись із журналістами:

«Поряд зі мною був вислужений Архиєпископ Сан-Паоло та вислужений Префект Конгрегації в справах духовенства кардинал Клаудіо Гуммес: мій великий друг! Коли хмари почали згущуватися, він мене втішав. А коли голоси сягнули двох третіх, почалися звичні оплески, бо це означало, що Папу обрано. Він обійняв мене, поцілував і сказав: “Не забудь про бідних!”. І це слово ввійшло в серце: бідні. Й тоді відразу, з посиланням на бідних, я подумав про святого Франциска з Ассізі».

Біографічна довідка

Аурі Альфонсо Гуммес народився 8 серпня 1934 року в родині німецького походження в Монтенеґро в бразильському штаті Ріо-Ґранде-до-Сул, а ім’я Клаудіо отримав в Ордені Братів Менших, до якого вступив 1956 року. Навчався у Римі та зробив спеціалізацію з екуменізму в інституті Боссі в Швейцарії. Від 1972 по 1975 очолював францисканську провінцію Ріо-Ґранде-до-Сул.

У 1975 році святий Павло VI призначив його Єпископом-коадьютором Санто-Андре, і наприкінці того ж року він очолив цю дієцезію. Протягом понад двадцяти років служіння визначився діяльністю на захист прав робітників, підтримкою профспілкового руху, очолюючи відділ робітничого душпастирства в єпископаті країни. Святий Іван Павло ІІ 1996 року призначив його Архиєпископом Форталези. В цей період він був відповідальним за родинне душпастирство в Бразилії й був одним із організаторів другої Всесвітньої зустрічі сімей з Папою, що 1997 року відбулася в Ріо-де-Жанейро. В 1998 році став Архиєпископом-митрополитом Сан-Паоло.

Під час консисторії 21 лютого 2001 року Клаудіо Гуммес, разом Хорхе Маріо Берґольйо та Любомиром Гузаром, був введений до Колегії Кардиналів, тож брав участь у конклаві, який 2005 року обрав Венедикта XVI. Цей Папа в жовтні 2006 призначив його Префектом Конгрегації в справах духовенства, яку він очолював до жовтня 2010 року. В 2013 році, як було згадано, брав участь у конклаві, який обрав Папу Франциска. Протягом останнього періоду життя займався питаннями Церкви в Амазонському регіоні, очолював Панамазонську Церковну Мережу, а від 2021 року – Церковну Конференцію Амазонії.