Бразильський кардинал: п'ятидесятники - виклик для Церкви
  • Чтв, 18/07/2013 - 21:38

П'ятидесятницькі співтовариства пробудили Католицьку Церкву в Бразилії, вважає кардинал Раймунд Дамасену Ассіс. "Можливо, ми відчули себе дуже комфортно, і, можливо, зростання п'ятидесятницьких рухів нас розбудить і схилить до нашої реальної місії", – сказав голова Конференції єпископів Бразилії в інтерв'ю німецькій "KNA". Кардинал наголосив, що обрання Папи Франциска викликало велику надію і позитивні очікування в Католицькій Церкві країни. Це пов'язано, на думку єрарха, з його скромною і простою поведінкою, що робить Понтифіка близьким до людей.

За даними перепису 2010 року, 42 млн. (22%) з 190 млн. бразильців вважають себе протестантами або євангелістами, у 2000 р. таких було 26 млн. За той же період кількість католиків знизилася з 125 млн. до 123 млн. – з 74% до 65% від загальної чисельності населення.

Про виклики, пов'язані із зростанням кількості п'ятидесятників у світі, останнім часом не раз заявляв і кардинал Курт Кох, голова Папської Ради сприяння християнській єдності. Сьогодні ці спільноти займають друге після католиків місце у світі за кількістю віруючих. "Тому треба говорити про великий уплив, який вони мають у християнстві. Для екуменізму це абсолютно нова ситуація", – зазначив голова ватиканської дикастерії у квітні 2013 р. Єрарх вважає, що потрібно уважно спостерігати за розвитком п'ятидесятників також і в Латинській Америці, щоб роздумувати про способи екуменічного діалогу з ними. Треба замислитися, чому віруючі залишають Католицьку Церкву і приєднуються до цих груп. Відповіді, на думку кардинала Коха, треба шукати у богословському роздумі про роль Святого Духа в житті суспільства.

Кардинал Кох чекає ініціативи розширення екуменічного діалогу з п'ятидесятниками і з боку Папи Франциска, який точно знає ситуацію зі своєї роботи в Буенос-Айресі, адже латиноамериканські євангелістичні рухи ростуть сьогодні особливо швидко. Розвиток п'ятидесятників у світі – це великий виклик для Католицької Церкви, заявив кардинал Кох у травні 2013 р.

За матеріалами: http://be.radiovaticana.va