Британський уряд дозволив жінкам під час карантину приймати абортативні пігулки вдома, консультуючись з лікарем лише по телефону
  • Втр, 31/03/2020 - 18:12

Вже втретє за тиждень уряд Великобританії змінив своє рішення і дозволив жінкам проводити хімічні аборти вдома після консультації з лікарем по телефону чи через відеозв’язок.

Минулого понеділка уряд спочатку оголосив про це рішення, а вже наступного дня відмінив його, зазначаючи, що інструкції були «опубліковані помилково». «До постанов щодо абортів змін не буде вноситись», - заявили в Департаменті охорони здоров’я минулого вівторка.

Однак, виглядає на те, що уряд Британії знову передумав. Цими вихідними речник Департаменту здоров’я і соціальної опіки зазначив: «Безпека громадян і подальший доступ до основних послуг є пріоритетом в цей важкий період».

«Ми оновлюємо інструкції, щоб жінки, котрі потребують абортів на терміні до 10 тижнів і не мають доступу до клінік, могли скористатись абортативними пігулками вдома. Така процедура буде запроваджена тимчасово і обов’язково передбачає попередні консультації з лікарем по телефону чи через інтернет», - зазначив він.

Хімічний аборт, який деколи називають медичним, полягає у тому, що жінка приймає дві таблетки впродовж двох днів. На даний момент жінка, яка хоче провести хімічний аборт, повинна прийняти першу пігулку під наглядом лікаря, а від 2018 року другу пігулку дозволено прийняти вдома.

Представники пролайф груп зазначають, що «цілком неприйнятно, що абортативні лоббі користуються важкою ситуацією, в якій усі ми опинились через поширення вірусу Covid-19, і вносять радикальні зміни до Акту про аборти від 1967 року, без жодних консультацій з громадськістю».

«Такі значні зміни практично унеможливлять визначення причини психічного здоров’я, що лежать за рішенням жінки зробити аборт, залишаючи їх без реальної допомоги і підтримки, яку вони дуже сильно потребують», - зазначають активісти на захисті життя.