«Caritas Internationalis»: 70 років на служінні людській гідності
  • Срд, 27/10/2021 - 10:20

12 грудня цього року відзначатиметься 70-річчя від заснування конфедерації «Caritas Internationalis». В інтерв’ю для Vatican News її Генеральний Секретар розповів про їхні основні цінності, про внесок у подолання пандемії та про плани на майбутнє. З нагоди ювілею «Caritas Internationalis» розпочне глобальну кампанію, що триватиме до 2024 року.

Час підсумків, спогадів і, насамперед, свідчення – таким буде відзначення 70-річчя заснування Caritas Internationalis, конфедерації, що була створена Папою Пієм XII для того, щоб об’єднати та координувати різні національні благодійні організації Caritas у всьому світі. 12 грудня 1951 року в Римі відбулися установчі збори Caritas Internationalis, до якої тоді входило лише 13 місцевих організацій Caritas, натомість, сьогодні їх вже 162. Конфедерація розвивалася настільки швидко, що вже в 1967 році Павло VI у своїй енцикліці Popolorum progressio зазначив, що Caritas Internationalis трудиться в усьому світі. Сьогодні конфедерація діє в 200 країнах і територіях, служачи бідним, захищаючи та супроводжуючи їх, реагуючи на надзвичайні гуманітарні ситуації, захищаючи людську гідність та створюючи необхідні умови для цілісного людського розвитку.

Основні цінності та нові виклики

В інтерв’ю для Vatican News Генеральний Секретар Caritas Internationalis Алоїжус Джон розповів про значення цього ювілею та про найбільші виклики, що виникли внаслідок пандемії. Він підкреслив, що протягом цих 70 років основними орієнтирами їхньої діяльності бути захист людської гідності, загальнолюдські права та соціальна справедливість.

З 1951 року, як зауважив Джон Алоїжус, гуманітарна діяльність істотно змінилася: сучасність ставить перед ними нові виклики, такі як політичні протистояння, війни, релігійні конфлікти, зміна клімату, збільшення кількості біженців та внутрішньо переміщених осіб. «Ми також стоїмо перед обличчям серйозної нерівності та появи нових форм бідності та уразливості, – додав він. – Ми, які і раніше, служимо тим, які уражені цими стражданнями, і супроводжуємо їх, але й, одночасно, сприяємо поширенню почуття солідарності з ними в сучасному суспільстві».

Внесок у подолання пандемії

Розповідаючи про внесок Caritas Internationalis у боротьбу проти пандемії, Генеральний Секретар зазначив, що ця конфедерація увійшла до складу Ватиканської комісії  Covid-19, створеної Папою Франциском. У співпраці з Дикастерією сприяння цілісному людському розвитку вони створили фонд для підтримки 40 проектів Caritas. «Цей жест солідарності, – зауважив він, – спонукав інших місцевих діячів приєднатися до Caritas і надати підтримку. У Бангладеш, наприклад, мусульмани власники ресторанів підтримали місцеву організацію Caritas, жертвуючи їжу для біженців».

Ювілей – час для планів на майбутнє

Ділячись планами Caritas Internationalis на майбутнє, очільник цієї міжнародної організації підкреслив, що сьогодні світ, більше ніж будь-коли, потребує радикального навернення серця і розуму. «Виконуючи свою благодійну діяльність, – наголосив він, – ми прагнемо, насамперед, сприяти розвитку цивілізації любові й турботи про людство та наш спільний дім. Саме на цих пунктах буде ґрунтуватися наша Глобальна кампанія, яку ми розпочнемо з нагоди нашого ювілею і яка триватиме до 2024 року».