Caritas Internationalis: перемагати коронавірус з вірою, що не знає меж
  • Втр, 14/04/2020 - 13:58

Президент міжнародної церковної мережі підтримки потребуючих звертає увагу на те, що сучасна криза, викликана пандемією, унаочнює взаємозв’язок усього людського роду.

«Covid-19 не знає кордонів, але їх не знають також віра, надія та любов», – стверджує кардинал Луїс Антоніо Таґле у посланні, поширеному ним як Президентом «Caritas Internationalis» з нагоди Великодніх свят. «В той час, як люди в усьому світі зустрічають Пасху без можливості разом фізично брати участь в Євхаристії, можемо глибше замислитися над тим, що Христове Тіло означає для кожного з нас», – пише він.

За словами колишнього Архиєпископа Маніли, який сьогодні очолює Конгрегацію Євангелізації народів, будучи впевненими у тому, що Христос насправді воскрес і що Його світло прожене пітьму теперішньої кризи, ми повинні просити в Бога «спокою для того, щоби прийняти ті речі, які не можемо змінити, мужності змінювати ті, які можемо змінити, та мудрості побачити різницю». «Молімося, – додає він, – щоб віднайти глибший сенс цього виклику, з яким змагається все людство і який призиває нас до віри та до воскресіння».

Поворотний момент історії

Скеровуючи свою думку до найуразливіших, таких як мігранти і біженці, літні люди, хворі, убогі і безробітні, кардинал Таґле підкреслює, що пандемія ще більше поглиблює їхні страждання, а тому слід закликати уряди «гарантувати всім доступ до медичної допомоги й соціального захисту». «Молімося, аби наші лідери були на висоті виклику сприяти єдності та спільній відповідальності в усіх країнах». Історія світу, як зазначається в посланні, досягла поворотного моменту, що занурює наші суспільства у хаос. І це вимагає від деяких лідерів визнати, що вони помилялися, коли не дбали про те, щоб всім без винятку гарантувати гідне життя.

Взаємозв’язок усього людського роду, – зауважує Президент «Caritas Internationalis», в «неймовірний» спосіб проявляється саме тепер, «серед нестач, непевності та страждання». Той зв’язок, який ми раніше не брали до уваги, ігнорували, сьогодні, живучи в умовах карантину й ізоляції, самі ставши «маргіналізованими та уразливими», відчуваємо на собі, «відкриваючи у вражаючий спосіб те, що потребуємо одні одних». Страх за завтрашній день і за глобальні страждання об’єднали людство. Водночас, ми стали свідками змін, які ще кілька місяців тому навіть не уявляли: в різних країнах покращилася якість повітря, деякі воюючі сторони проголосили перемир’я. Це ще раз нагадує нам, що «людські проблеми, які здаються нерозв’язними, не є вічними», а «смерть не має останнього слова, якщо знаходиться місце для надії».

Роль «Карітас» в умовах кризи

У цьому контексті кардинал Луїс Антоніо Таґле скеровує погляд на діяльність «Карітас» у світі, наголошуючи на тому, що організація «долає цей глобальний надзвичайний стан, працюючи в єдності, поділяючи досвід, здобутий в різних країнах, діє в сфері інформування про вірус, запобігання зараженням і дбання про хворих». Тож на адресу працівників і волонтерів скеровуються слова подяки, «безмежної вдячності всім тим, які з довірою відкривають свої серця та повністю посвячуються несенню світла любові та надії». «Нас спонукає Христова любов. Та любов, яку можемо розгледіти в малих і великих жестах солідарності, кличе нас до нового майбутнього і до нового способу життя», – стверджує Президент «Caritas Internationalis».