Церковний експерт: Готуються нові кроки для захисту неповнолітніх
  • Чтв, 20/02/2020 - 16:28

У Церкві розвивається культура профілактики зловживань щодо неповнолітніх. Папа не зупиняється на досягнутому і готує наступні кроки в цьому напрямку.

Про результати минулорічної ватиканської зустрічі голів єпископатів на тему «Захист неповнолітніх у Церкві» розповів о. Ганс Цольнер, член Папської комісії захисту неповнолітніх.

Священник зауважив, що впродовж дванадцятьох місяців, що минули від закінчення форуму, в Церкві з'явилося дев'ять документів на тему захисту неповнолітніх. Один з найважливіших – motu proprio Папи «Vos estis lux mundi». Ним був уведений обов'язок створення в кожній єпархії доступного для кожного способу повідомлення про випадки зловживань. Священники і монахи зобов'язані «своєчасно сигналізувати» католицькій владі про відомі їм випадки зловживань і про можливі занедбування і замовчування у справах, що стосуються таких злочинів. Важливим кроком стало зміцнення свідомості єпископів щодо їхньої відповідальності в цій сфері та скасування «папської таємниці» у справах, пов'язаних з педофілією.

О. Цольнер наголосив, що Папа Франциск не збирається зупинятися на досягнутому і найближчим часом будуть зроблені наступні кроки, які готувалися впродовж усього року з урахуванням глибокого підходу до проблеми і її серйозного аналізу. Єзуїт наголосив, що вони посприяють розвитку в Церкві «культури уваги і профілактики, і, насамперед, культури захисту життя всіх людей».

Зустріч «Захист неповнолітніх у Церкві» тривала у Ватикані з 21 до 24 лютого 2019 р. У ній брали участь представники всіх національних єпископських конференцій.