Церква повинна бути солідарною з циганами – Папа Франциск
  • Чтв, 05/06/2014 - 19:45

Папа Франциск 5 червня зустрівся з учасниками з’їзду представників єпископатів і національних керівників душпастирства циган, який проходить у Римі.

Дводенна праця форуму, організована Папською радою в справах душпастирства мігрантів та подорожуючих, відбувається за участю делегатів з 26 країн Америки, Азії і Європи. Часто цигани знаходяться на узбіччі суспільства і на них дивляться з ворожістю і підозрілістю. Вони майже не входять у політичну, економічну і соціальну динаміку країн проживання, зазначив Франциск. Папа підкреслив, що циганський народ покликаний робити свій внесок у загальне добро суспільства, і це буде можливим при існуванні почуття взаємної відповідальності і адекватної допомоги. Серед причин, які провокують у сучасних громадянствах бідність однієї частини населення, на думку Святішого Отця, можна вилучити недолік в освітніх структурах, необхідних для культурного і професійного виховання, труднощі з доступом до медицинської допомоги, дискримінацію на ринку праці і відсутність гідного життя. Найслабкіші групи суспільства, до яких належать і цигани, легко стають жертвами нових форм рабства, особливо, коли їм не вистачає допомоги в інтеграції і участі у суспільному житті.

Понтифік відзначив важливість солідарності Церкви з циганами, а також діяльність національних і міжнародних організацій на користь поліпшення рівня життя цього народу. «Сьогодні як ніколи необхідно розробити нові підходи у суспільній, культурній, і соціальній сферах, а також душпастирську стратегію Церкви, щоб дати відповідь на виклики, які виникають через сучасні форми переслідування, утисків і не рідко рабства», - вважає Папа Франциск.

Джерело: Католицький медіа-центр