Церква в Італії: День поглиблення католицько-юдейського діалогу
  • Пон, 20/01/2020 - 13:58

День поглиблення і розвитку діалогу між католиками та юдеями: на рівні конкретних релігійних спільнот досі переважають взаємна віддаленість і упередження, вважає єпископ Амброджо Спреафіка.

16 січня 2020 року в усіх єпархіях Італії вже в 31-ше відбувся традиційний День поглиблення і розвитку діалогу між католиками та юдеями. Цього разу джерелом для спільних роздумів обрали текст «Пісні пісень Соломона» – книги Старого Завіту, що входить до складу єврейської Біблії (Танах).

Коментуючи такий вибір, єпископ Амброджо Спреафіка, голова Комісії з питань екуменізму і міжрелігійного діалогу, висловив сподівання, що цей текст допоможе увійти в глибинний зміст єврейської Літургії, в релігійні свята і традиції юдаїзму.

Відповідно, головний рабин Генуї Джузеппе Мамільяна висловив надію, що поєднання єврейського та християнського підходів до пояснення книг Старого Завіту, зокрема «Пісні пісень Соломона», яка «володіє великою поетичною силою» і «відображає пошук і стосунки любові, зокрема, між Господом Богом і народом Ізраїлю», а в універсальному сенсі – між Богом і кожною людською душею, посприяє створенню гарної атмосфери для міжрелігійного діалогу, заснованого на вивченні та аналізі книг Біблії, і зміцненню спільних соціально корисних зусиль.

Оцінюючи прогрес католицько-юдейського діалогу, єпископ Спреафіка висловив думку, що на рівні Святого Престолу і Верховного рабинату Ізраїлю шлях взаємного пізнання і поглиблення зв'язків, які існують між двома релігіями, здійснюється з набагато більш очевидним успіхом, ніж на рівні народу Божого, конкретних релігійних спільнот, де, незважаючи на численні спільні ініціативи, досі переважають взаємна віддаленість, упередження і неуцтво в питаннях духовного життя.

На думку єрарха, католики в переважній більшості мають звичку сприймати юдаїзм як явище минулого, співвідносити його зі Старим Завітом, хоча насправді це існуючі сьогодні серед нас спільноти.

 «Вони не відрізняються від нас, вони інші в тому сенсі, що мають досвід віри, релігійний і культурний досвід, який має свою особливість, проте вони живуть серед нас, а значить, є частиною нашої повсякденності, і в цьому повинні були б зростати і більш тісні стосунки, і краще взаєморозуміння», – додав єрарх.