Цей день в історії Католицької Церкви: Іван Павло ІІ попросив пробачення за гріхи Церкви
  • Пон, 12/03/2018 - 11:50

12 березня 2000 року Папа Римський Іван Павло ІІ попросив пробачення за гріхи Церкви перед людством. Понтифікат святого Івана Павла ІІ багатьом запам’ятався спробою Католицької Церкви критично поглянути на свою історію. Папа Римський перепросив як цілі народи, так і окремих осіб за недостойні вчинки Церкви.

Уперше Іван Павло ІІ публічно попросив пробачення 1982 року за помилки інквізиції, засудивши її «нетерпимість і навіть насилля у служінні правді». 1984 року, відвідуючи Америку, Папа перепросив за насилля до корінного населення; наступного року він так само звернувся до африканців, просячи пробачення за жорстокість колонізаторів.

1992 року перепросин дочекався Галілео Галілей. Вирок інквізиції в його справі було визнано помилковим. Також Понтифік повернув відомому вченому «право бути законним сином Церкви». Далі, з 1995 до 1997 року, Папа просив пробачення за агресію щодо інших конфесій, неповагу Церкви до жінок, недостатньо активну протидію нацистам і навіть ворожість до рок-музикантів («за те спізнення, з яким Церква визнала Вашу музику»).

Проте найвідоміший акт покаяння за гріхи Католицької Церкви відбувся 12 березня 2000 року під час Меси «Mea Culpa» у храмі святого Петра у Ватикані. Після проповіді й Символу Віри Іван Павло ІІ занурився в молитву, а представник Римської Курії зачитав відозву. У ній містилося перепрошення за католиків, які, прагнучи поширити Істину, не послуговувалися євангельським духом і чинили насильство до представників інших конфесій. Також Папа попрохав вибачення за гріхи, які завдали шкоди єдності християн. Окремо був перепрошений ізраїльський народ – за численні християнські переслідування щодо євреїв. Вибачення стосувалися й інших груп: жінок, рас і народів, до страждань яких Католицька Церква була сліпа.

Коли покаянна відозва завершилася, Іван Павло ІІ звернувся до присутніх: «Ніколи більше служіння Істині не ввійде у протиріччя з любов’ю до ближнього; ніколи більш не буде дій проти єдності Церкви; жоден народ ніколи більше не буде ображений; більше ніколи Церква не вдасться до методів насильства; ніколи більше не дозволить собі дискримінації, репресій, презирства до бідних і знедолених».

Варто зазначити, що в Літургії 12 березня 2000 року не перепрошували за хрестові походи й не засудили інквізиції, хоча сьогодні думка, що такі вибачення нібито були принесені, доволі популярна. У кожному разі, перепросивши за гріхи Церкви, незалежно від того де, коли й за яких обставин вони були здійснені, святий Папа Іван Павло ІІ розпочав нову сторінку життя Католицької Церкви у світі.

Павло Зінченко

Джерело: КМЦ