Цей день в історії Католицької Церкви: розпочався Другий Ватиканський Собор
  • Чтв, 11/10/2018 - 13:43

11 жовтня 1962 року Папа Йоан ХХІІІ (1958–1963) відкрив Другий Ватиканський Собор. Церква замислювалася про скликання Вселенського Собору ще в першій половині ХХ століття. 1922 року Папа Римський Пій ХІ випустив енцикліку «Ubi arcano», де висловив побажання влаштувати Собор, який був би продовженням Першого Ватиканського, перерваного 1870 року. Для цього Понтифік наказав систематизувати архіви Першого Ватиканського Собору й дослідити матеріали, які були запропоновані для обговорення, але не розглянуті. Також теологи висунули низку проблем, які варто було б заторкнути на майбутньому Соборі, наприклад, догмат про внебовзяття Богородиці, роботу інституцій Католицької Церкви, міжнародну ситуацію тощо. Проте після підписання Латеранських угод 1929 року ідея Собору відійшла на другий план, оскільки Папа був більше заклопотаний організацією життя в новоствореній державі-місті Ватикан.

До думки про скликання Вселенського Собору повернувся Папа Пій XII, за наказом якого 4 березня 1948 року було створено спеціальну комісію для розробки актуальних тем. Одначе коли 1951 року список проблем було покладено на стіл Папи, то він вирішив відкласти цей проект. Утім, в остаточному варіанті текстів Другого Ватиканського Собору пізніше знайшли 201 цитату чи посилання на документи, створені комісією Пія XII.

1959 року Папа Йоан XXIII офіційно оголосив про намір скликати Вселенський Собор. Навесні розпочала роботу Підготовча комісія. Вона ухвалила важливе рішення: майбутній Собор не буде продовженням Першого Ватиканського, а зосередиться на актуальних проблемах сьогодення. Понад 2800 церковних ієрархів, богословів і науковців-католиків зі всього світу отримали листи з пропозицією порадити питання для розгляду. До 30 травня 1960 року було отримано близько двох тисяч відповідей, і це дозволило створити програму Собору. 11 жовтня 1962 року Другий Ватиканський Собор (або ХХІ Вселенський) урочисто розпочав роботу. У церемонії відкриття взяло участь близько двох тисяч соборних отців. Звертаючись до присутніх, Папа Йоан XXIII закликав «відважно і жертовно приступати до розв’язання тих завдань, яких вимагає наша епоха».

Павло Зінченко, Католицький Медіа-Центр