«Час недуги – це час особливого наближення до Бога», – владика Богдан Манишин під час освячення каплиці у Стрийській міській лікарні
  • Суб, 20/09/2014 - 16:23

18 вересня 2014 року, Преосвященний Владика Богдан Манишин, єпископ-помічник Стрийський, здійснив чин освячення каплиці св. апостола і євангелиста Луки у міській лікарні Стрия.

Звертаючись до присутніх медиків та пацієнтів лікарні, Архиєрей зауважив, що, внаслідок атеїстичних часів і пропаганди, які пережив наш народ, лише старше покоління ще може собі пригадати присутність священика у медичному закладі: «Час, який невблаганно спливає, має свою динаміку і приносить свої вимоги. Ми пережили період, коли Бога виставлялося «за двері», але зараз ніхто не намагається стати на заваді тому, аби повернути втрачене. Якщо ще наші бабусі і дідусі пам’ятають священика в лічниці, то вже батьки – ні. Зате, такого священика будуть пам’ятати наші діти, також і ми».

Владика Богдан підкреслив, що Бог в особливий спосіб присутній там, куди Його запрошують і постання цієї каплиці є свідченням того, що Бог йде за нами всюди, куди ми йому дозволяємо йти: «Бог є там, де його запросять, Він в особливий спосіб має доступ до цього місця. Найважливіше – ніколи більше від Нього не відступати: через наше нерозуміння змісту життя, через наші немочі, а найбільше – через наш гріх. Навпроти лікарні, через дорогу, є вже каплиця, але багато хворих, зважаючи на їхні недуги, не мають можливості туди піти. І тому постання цієї каплиці – це ще одне підтвердження того, що Бог іде за нами шукати, де би ми не були».

Кожне терпіння християнина є участю у жертві Ісуса на хресті, зазначив Владика Богдан, і побажав, щоб це місце молитви допомогло кожному, хто буде сюди приходити, пережити свою недугу як особливу нагоду зближення з Богом і довіри Йому: «Найбільшу жертву приніс Христос на хресті, віддавши себе за нас. Ми є учасниками тієї жертви, і коли співтерпимо разом з Ісусом, зміст нашого життя стає для нас яснішим, ми тоді розуміємо «час наших відвідин». Ті, які приходять на лікування, багато переосмислюють, але нехай цей час стане для них і часом, де вони будуть більше молитися, аби кожен усвідомив, що недуга є місцем особливого наближення до Бога».

Єпископ подякував усім, хто спричинився до облаштування каплиці, зважаючи на нестачу місця і на те, що вона не була передбачена проектом будівлі. Відтак о. Іван Барабаш, протопресвітер деканату м. Стрий, пригадав як починалося тут служіння хворим ще у 90-х роках та побажав, щоб покровитель каплиці св. Лука, лікар і євангелист, через своє Слово привів до Бога кожного, хто у ній буде молитися.

Каплиця святого Апостола і євангелиста Луки знаходиться на другому поверсі Стрийської міської лікарні. Від тепер, у середу і п’ятницю, о 16:00 год., тут буде служитися Свята Літургія. Перед богослуженням бажаючі зможуть приступити до Святої Тайни Покаяння у каплиці, а при неможливості прийти – у палаті. Духовна опіка над каплицею буде здійснюватися священиками парафії Всіх Святих Українського Народу, що у Стрию.