Через 43 роки після захисту вийшла друком докторська праця кардинала Гузара
  • Птн, 09/10/2015 - 14:53

У Львові в університеті імені Франка кардинал Любомир Гузар презентував свою докторську працю, присвячену митрополиту Андрею Шептицькому

Львів – 43 роки довелось чекати кардиналу Української греко-католицької церкви Любомиру Гузару, щоб його докторська праця, присвячена митрополиту УГКЦ Андрею Шептицькому, вийшла окремою книжкою українською мовою. Свій докторат «Андрей Шептицький, митрополит Галицький (1901-1944), провісник екуменізму», тоді отець Любомир Гузар захистив у Папському університеті у 1972 році.

Докторська праця кардинала Любомира Гузара 43 роки пролежала надрукованою на 900 сторінках машинопису англійською мовою. Владика пояснив, що одразу після захисту в грудні 1972 року пішов у монастир, поринув у монаше життя, став єпископом, лише на початку 90-х попросив перекласти докторат з англійської на українську мову. І ось, у рік вшанування 150-річчя від дня народження митрополита Андрея Шептицького, його докторат вийшов друком на майже 500 сторінках.

Наукова праця кардинала Гузара складається з семи розділів: формування митрополита Андрея Шептицького, пастирська діяльність, екуменічні праці, унійна діяльність, вчення про єдність, канонічне право на службі екуменізму, митрополит і православні, відновлення єдності і роль у цьому західних та східних католиків.

Кардинал Гузар у своїй праці аналізує діяльність митрополита, пояснює, що вплинуло на рішення митрополита обрати для служіння УГКЦ, церкву східного обряду. Тут Любомир Гузар наводить цитати самого Андрея Шептицького про його вибір, говорить про виховання і походження, про те середовище, у якому виростав митрополит, описує вплив видатних людей, з якими спілкувався Андрей Шептицький під час навчання і мандрівок.

Однією з характерних рис пастирських послань митрополита Шептицького Любомир Гузар називає його велику повагу до людей. Пише, що він був простий і доступний під час своїх викладів: «Стиль творів Шептицького – спокійний, вдумливий, миролюбний».

Під час презентації книжки кардинал Любомир Гузар пригадав свою зустріч з митрополитом Андреєм.

«Мій батько взяв мене на гімнастичні виступи і ми стояли, дивились, як старші учні, студенти виконували різні гімнастичні вправи. У певний момент мені батько сказав обернутись, що там митрополит. Я подивився і десь 10 метрів від нас стояв автомобіль, у ньому сидів старенький чоловік. Я подивився на нього і мушу щиро зізнатись, що у той момент мене більше цікавили гімнастичні вправи», – розповів кардинал Гузар.

Владика часто пригадує цю єдину зустріч. У середовищі, в якому виростав, часто говорили про митрополита, особливо після смерті, потім уже в українській діаспорі у США також чув про Андрея Шептицького, читав його праці, багато дізнався про митрополита від старших священиків.

Справу Шептицького потрібно продовжити

Любомир Гузар під час написання докторату працював з архівами митрополита, які були у Римі і які вивезли українці за кордон. В Україні у радянський час спадщина Андрея Шептицького була під грифом «таємно», УГКЦ перебувала у підпіллі, була заборонена. Але тим не менше він подає численні факти про життя і діяльність митрополита, особливо його ставлення до православних, наведені численні свідчення, пастирське послання Андрея Шептицького на захист українських православних Холмщини у 1938 році, мовиться про людські чинники в екуменізмі, шляхетність митрополита.

«Я не хочу, щоб книжка просто була. Я хотів би, щоб та книжка, присвячена екуменічній діяльності митрополита Андрея Шептицького, продовжувала його бажання, здійснення його мрії, щоб у нашому народі повернулась первісна єдність. І наскільки це буде здійснене, настільки ця книжка буде мати якусь користь. Люди почнуть задумуватись, як можна в нашому народі здійснити остаточне повернення до первісної київської єдності. Якщо при Божій помочі це вдасться, то я переконаний, що митрополит Андрей Шептицький на небі буде радіти серцем, що його праця продовжується. А ми будемо також радіти серцем тут, на землі», – зауважив Любомир Гузар.

Праця кардинала Любомира Гузара це передусім його погляд, як духовної особи, богослова, у 70-ті роки отця Гузара, на діяльність митрополита Андрея Шептицького у справі відновлення єдності церкви, наголосив один із упорядників книжки, отець Андрій Михалейко. Саме митрополит Андрей Шептицький мав найбільший вплив на богословське формування кардинала Любомира Гузара. У своїй докторській праці Любомир Гузар намагається зрозуміти логіку мислення митрополита Андрея Шептицького.

«Втілення рішення, яке запропонував Шептицький – екуменічний рух – потребує чимало часу та значних зусиль, адже людям нелегко змінювати свої думки й уподобання. Він ніколи не очікував негайного результату своєї праці, бо навіть на його очах ідеї, які він пропонував, зазнавали руйнації раніше, ніж починали належно розвиватись. Одначе Шептицький не впадав у відчай» – цими словами, а також цитатою митрополита, що « у католицькій церкві песимізм треба засадничо виключити», завершив свій докторат у 1972 році тоді отець, майбутній глава УГКЦ Любомир Гузар.

Галина Терещук