Черниці в перших рядах тих, що борються проти коронавірусу
  • Пон, 23/03/2020 - 16:08
В коридорах лікарень чи за стінами клявзурових монастирів – допомога черниць в час пандемії непомітна, але велика: вони часто вони ризикують власним життям.

В рядах тих, що перебувають на передовій у боротьбі з цим невидимим ворогом – коронавірусом – є також і черниці, що моляться, працюють медсестрами, допомагають бідним, надають підтримку рідним тих людей, які страждають від викликаного ним захворювання. Зброя сестер – це молитва й милосердя. 

Прикладом такого служіння є сестри Згромадження святого Каміля, які в Італії утримують п’ять лікарень: в Римі, Тренто, Тревізо, Бреші та Кремоні. Лікарні в цих останніх трьох містах лікують пацієнтів, уражених Covid-19.

Готові віддати життя за інших 

«У всіх наших лікарнях є черниці-медсестри, які в цей період ризикують своїм життям у дусі самовідречення», – зазначила в інтерв’ю для Vatican News Завідуюча лікарнею святого Каміля в Тревізо та Генеральна Секретарка згромадження сестра Лансі Ежупара. Розповідаючи про це жертовне служіння, вона пояснила, що сестри її громадження окрім трьох звичних для чениць обітів – вбогості, послуху та чистоти, – складають ще один обіт: служити хворим навіть ризикуючи своїм життям. В Італії вже є випадки зараження монастирських спільнот, що перебувають на карантині. «Напевно, останніми роками багато з нас трохи призабули про цей обіт, – додала черниця, – але тепер він знову набув надзвичайної актуальності».

В лікарні, якою завідує сестра Нансі, є понад сто ліжко-місць для заражених коронавірусом, але існує чимало труднощів, насамперед, не вистачає медичних засобів. «Але ми як Церква, як богопосвячені особи і як люди, не відступаємо», – підкреслює вона, зазначаючи, що її надихають її співсестри, які готові на все задля тих, що страждають. «Їхня повна самовідданість вражає, – наголошує вона. – Вони усвідомлюють, що можуть померти, але нам дає силу молитва, заступництво святого Каміля та наш четвертий обіт».

 

Молитва – нездоланна зброя 

Іншим невід’ємним фронтом у боротьбі з лихом є постійна молитва, до якої долучаються черниці всього Апеннінського півострова. Деякі провадять молитву на вервиці через мегафони, розміщені на балконах своїх монастирів, інші створюють молитовні групи в соціальних мережах, а молитва монахинь клявзурових монастирів стала ще інтенсивнішою. В Берґамо, одному з міст, що найбільше постраждало від пандемії, діє монастир сестер-бенедиктинок святої Ґрати. Настоятелька монастиря сестра Марія Тереза зазначила в інтерв’ю для нашого колеги, що незважаючи на клявзуру, вони мають інтернет і телебачення та знають про біль сьогоднішнього світу. Вона зазначає, що сестри перебувають у справжньому «молитовному марафоні», бо з різних куточків землі до них надходять прохання про молитву.

Окрім молитовної підтримки, монахині пропонують медпрацівникам міста також і моральну підтримку, спілкуючись з ними по телефону. "Ми робимо свій внесок, нагадуючи про те, що тіло має також і душу, яку потрібно оберігати", - додала на завершення сестра Марія Тереза.