Чи можливий діалог з мусульманами? Папська Рада: Так!
  • Чтв, 23/04/2015 - 13:03

«Події останнього часу спричиняються до того, що багато-хто запитує: Чи ще залишилося місце для діалогу з мусульманами? Відповіддю є: Так, як ніколи раніше. Насамперед тому, що значна більшість самих мусульман не поділяє варварства, які відбуваються», – читаємо у декларації Папської Ради з питань міжрелігійного діалогу, оприлюдненій 22 квітня 2015 року.

У документі читаємо, що сьогодні, на жаль, слово «релігія» дуже часто асоціюється зі словом «насильство», в той час, «як віруючі покликані бути передвісниками миру», а вбивати, призиваючи релігію, «не лише означає ображати Бога, але є також поразкою людства».

У цьому контексті автори звернення пригадують слова, сказані на початку 2006 року Венедиктом XVI під час зустрічі з Дипломатичним Корпусом. Говорячи, зокрема, про тероризм, він ствердив: «Жодна обставина не може оправдати таку злочинну діяльність, яка покриває безчестям того, хто її здійснює і яка є ще більше гідною засуду, якщо прикривається релігією, применшуючи чисту істину про Бога до мірки власного засліплення й морального збочення».

«На жаль, – читаємо у зверненні Папської Ради з питань міжрелігійного діалогу, – останніми днями ми стаємо свідками радикалізації спільнотного та релігійного дискурсу, наслідком чого є загроза зростання ненависті, насильства, тероризму, а також зростаючого і банального клеймування мусульман та їхньої релігії. У такому контексті ми покликані зміцнювати братерство й діалог. Віруючі становлять вражаючий потенціал миру, якщо віримо у те, що людина була створена Богом і що людство є однією великою родиною, а ще більше, якщо як християни, віримо у те, що Бог – це Любов».

На думку авторів декларації, продовження діалогу «може стати знаком надії». Не тому, що віруючі «хочуть накидати своє бачення», але тому що прагнуть запропонувати «пошану до відмінностей, свободу мислення та релігії, захист людської гідності та любов до істини». Для цього потрібна відвага «переглянути способи навчання релігії та історії», а також «зміст проповідей». Слід звернути особливу увагу на те, що ключове місце в дбанні про те, аби «завтрашній світ ґрунтувався на взаємопошані й на братерстві» займають «сім’я та школа».

Звернення закінчується словами Папи Франциска, сказаними під час відвідин столиці Туреччини 28 листопада 2014 р.: «Насильство, яке шукає релігійного виправдання, заслуговує якнайрішучішого засуду, тому що Всевишній є Богом життя та миру. Від усіх, які стверджують, що Йому поклоняються, світ очікує, що вони будуть людьми миру, здатними жити, як брати і сестри, не зважаючи на етнічні, релігійні, культурні чи ідеологічні відмінності».